Március idusa Hunyad megyében

Az RMDSZ és a helyi magyar közösségek szervezésében ebben az évben is több Hunyad megyei helyszínen megemlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire.

Az eseménysorozat már vasárnap elkezdődik, 11 órától a vajdahunyadi református templom előtti Petőfi Sándor szobornál tartanak ünnepséget, amelyet koszorúzás követ.

Március 15-én, szerdán 10 órától a piski csata emlékművénél, a római katolikus templomkertben kerül sor az emlékünnepségre. Közreműködik a Szivárvány kórus.

Déván 11.30-tól a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjainak ünnepi műsorát lehet megtekinteni az iskola aulájában. Délután a dévai magyarok 17 órakor a református templomban gyülekeznek, majd közösen felvonulnak a református temetőhöz. Itt 18 órától kezdődik az ünnepi műsor, közreműködik a Szivárvány kórus. Az ünnepség végén református temetőben felállított 1848-as hősök emlékművénél és a római katolikus temetőben lévő emlékoszlopnál helyezik el a kegyelet virágait.

Petrozsényban 15 órától koszorúzás és emlékünnepség lesz a református templomban. Lupényban 17 órától tartanak ökumenikus istentiszteletet a római katolikus templomban, majd koszorúzásra kerül sor a templomkertben található kopjafánál.