Március idusa Hunyad megyében

Hunyad megyében már vasárnap megkezdődnek az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom emlékére szervezett ünnepségek. A magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója tiszteletére a megye több, magyarok által is lakott településén tartanak tartalmas rendezvényt. Az eseménysor március 11-én, vasárnap 11 órától a szászvárosi, 12 órától a brádi református templomban kezdődik, ahol emlékünnepséget és szeretetvendégséget szerveznek.

Március 15-én hagyományosan a piski csata emlékművénél kezdődnek a megemlékezések. A helyi római katolikus templomkertben található obeliszknél emlékünnepséget tartanak, amelyet koszorúzás követ. Déván 11 órától a Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában az iskola diákjai Irodalmi montázs az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére címmel mutatják be ünnepi műsorukat, majd 12,30 órától a református temetőben felállított 1848-as hősök emlékművénél mondanak ünnepi beszédet és helyezik el a kegyelet virágait. A református templomban 17 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak, amelyet a Melite Házban sorra kerülő emlékünnepség követ. Vajdahunyadon 17 órától a római katolikus templomban tartanak emlékünnepséget, majd a templomkertben található Petőfi szobornál ünnepi beszédek hangzanak el, a megemlékezést koszorúzás zárja. Lupényban 17 órától a római katolikus templomban tartanak ünnepséget, majd koszorúzásra és szeretetvendégségre kerül sor. Petrozsényban 17 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődik a március 15-ei program, majd emlékünnepség, koszorúzás következik

Március 16-án, pénteken 11 órától Déván a Téglás Gábor Elméleti Líceum nagytermében indul az Ismerjük meg az Ezüstfenyő-díjasokat! – A példaképek köztünk élnek című találkozósorozat, melynek első meghívottja Koppándi Zoltán unitárius lelkész. Pénteken 16 órától a Téglás Gábor Elméleti Líceum nagytermében történelmi előadás és könyvbemutató lesz, Dr. Csikány Tamás: A szabadságharc hétköznapjai címmel, Dr. Süli Attila: Hunyad megye nemzetőrei 1848-49-ben címmel tart előadást, amelyet könyvbemutató követ. Petrozsényban pénteken 18 órától a magyar közösség a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes előadása tekinthetik meg a Ion D.  Sîrbu Színházban.

Március 17-én, szombaton 11 órától Déván a Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában tartják a Kövek, sorsok, bányák, emberek – Hunyad megyei riportutak című kötet bemutatóját, a könyv a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) Hunyad megyei riporttáborában készült írásokat tartalmazzák. Jelen lesz Rácz Éva, MÚRE elnök, Szűcs László, a kötet szerkesztője, valamint a kötetben szereplő írások szerzői. Szombaton 12 órától a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének ünnepi küldöttgyűlését tartják, amelyen tisztújításra is sor kerül. A Hunyad megyei március 15-ei ünnepségek sorát a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes előadása zárja, melyet szombaton 17 órától a dévai Arta Színházban tartanak.