Magyar érdek a nemzetek és nemzeti közösségek uniója

Winkler Gyula az EPP Helyi párbeszédek első magyarországi állomásán

 

Gazdasági szempontból rendkívül erős az Európai Unió, politikai szempontból gyenge és megosztott, míg katonai és biztonságpolitikai tekintetben nem létezik csak a tagállamok szintjén. A Kárpát-medencei magyar érdek a nemzetek és nemzeti közösségek uniója – hangsúlyozta Winkler Gyula szerda délután Szombathelyen, ahol az Európai Néppárt Helyi párbeszédek sorozatának első magyarországi állomásán vett részt.

A 2019-es európai parlamenti választás vízválasztó momentum az Európai Unió jövőjét tekintve, éppen ezért érdemes az EU jelenlegi helyzetére reflektálni, indította felszólalását Winkler Gyula. „Ma gazdasági szempontból rendkívüli erőt képvisel az Európai Unió, jelenleg a 2021-2027-es költségvetési ciklus vitája zajlik az Európai Parlamentben. Veszélybe került a számunkra két legfontosabb uniós politika, a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika. A magyarság számára létkérdés, hogy jól szerepeljen a jövő májusi választáson, hogy továbbra is érvényesíteni tudjuk a magyar gazdák érdekeit, hogy a Közös Agrárpolitika a családi gazdaságokat és a fiatal farmereket támogassa 2021 után is, hogy ne csökkenjenek a vidékfejlesztésre szánt alapok. Meg kell őrizni a Kohéziós Politikát, hiszen önkormányzataink, vállalkozóink a megkezdett fejlesztéseket folytatni akarják” – fejtette ki az EP-képviselő, kiemelve, hogy az elmúlt három évtizedben soha nem volt ilyen megosztott az Európai Unió, mint amilyen ma. „Ha politikai szempontból elemezzük az uniót, azt látjuk, hogy a berlini fal leomlása, az 1989-es rendszerváltások óta nem volt ekkora a megosztottság, ellentétek feszítik szét a tagállamokat, de a társadalmakat is. Ennek alapvető oka a 2015-ben csúcsosodó migrációs válság. Ehhez kötődik a harmadik szempontunk is, hogy katonai és biztonságpolitika tekintetében vizsgáljuk az Európai Uniót, hiszen egyrészt kulcskérdés a jövőt illetően, másrészt láthattuk, hogy a NATO-garanciák által nyújtott biztonság milyen könnyen módosul a washingtoni vezetés változásával. Ma katonai és biztonságpolitikai szempontból az EU nem létezik, pedig a külső határok védelmét és a terrorizmus elleni fellépést mielőbb hatékonnyá kell tenni, mindezt úgy, hogy a tagállamok nemzeti szuverenitása ne csorbuljon” – magyarázta, szerinte mindezeket összevetve, egyértelmű és világos, hogy az Európai Uniónak változnia kell, a változás irányát pedig jövőben a májusi választáson döntjük el.

Mi, otthon Erdélyben úgy fogalmazunk, hogy erős Európát és fejlődő Erdélyt akarunk, olyan Európát, amely megvédi állampolgárait és külső határait, ugyanakkor megerősíti a közös politikákat, ezáltal mindenkinek biztosítva a fejlődéshez szükséges forrásokat. A Kárpát-medencei magyar érdek a nemzetek és nemzeti közösségek uniójának megvalósítása, amely az őshonos kisebbségek jogaira is odafigyel. Ezt kéri európai kisebbségvédelmi kezdeményezésünk, a Minority SafePack, az ahhoz kötődő sikeres aláírásgyűjtésünk is, amellyel bebizonyítottuk, hogy az RMDSZ az európai kisebbségvédelem zászlóshajója és hogy a magyar nemzet egységesen kiáll az őshonos kisebbségek jogaiért. Erdélyi magyar politikusként megköszönöm azt a több mint 600 ezer magyarországi támogató aláírást, amely nélkül nem lett volna sikeres kezdeményezésünk” – fogalmazott Winkler Gyula. Elmondta, hogy a kisebbségvédelemre vonatkozó javaslataikat átadták Manfred Webernek, az Európai Néppárt csúcsjelöltjének, akit együttesen támogattak az EPP Helsinki kongresszusán. „Azért dolgozunk, hogy 2019 után olyan politikus vezesse az Európai Bizottságot, aki nem fogja továbbra is a szőnyeg alá söpörni a kisebbségi törekvéseket, hanem tiszteletben tartja és érvényesíteni fogja az őshonos nemzeti kisebbségek jogait” – nyomatékosított az EP-képviselő.

A szombathelyi megyeházán megtartott esemény házigazdája Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a Régiók Európai Bizottságának tagja volt. A rendezvényt moderálta Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, a Régiók Európai Bizottsága magyar nemzeti delegációjának vezetője volt. Részt vett Dr. Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés alelnöke és V. Németh Zsolt, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő.

A Helyi párbeszédeken megfogalmazott javaslatok, észrevételek a Régiók Bizottságának EPP frakciójához kerülnek, a sorozat célja, hogy a helyi, regionális, nemzeti és európai szintű politikai vezetők nyílt és őszinte vitát folytassanak a polgárokkal a helyi problémákról csakúgy, mint az EU által kínált lehetőségekről.