Ma is kell a kitartás, az összetartás, a hazaszeretet

A piski csatára emlékeztek Hunyad megyében

A piski csata a kitartásról, a bátorságról, hazaszeretetről, az egység erejéről is szól, csupa olyan tulajdonságról, ami ma is a sikeres közösség védjegye. A negyvennyolcas szabadságharc hőseinek kiállása, küzdelme nemzedékek számára vált példamutatóvá. Ma is arra van szükség, hogy összefogjunk, hogy kitartóak legyünk, hogy szeressük szülőföldünket, hogy bátran vállaljuk magyarságunkat. Csak így tudunk jövőt biztosítani a dél-erdélyi magyar közösségnek” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke Piskin, a római katolikus temetőkertben található negyvennyolcas emlékműnél.

1849 februárjában sorsfordító ütközet zajlott alig párszáz méterre innen. A piski hídért folytatott csata számos áldozatot követelt a magyar és az osztrák oldalon is. Ám a magyar oldalon maroknyi sereg mutatta meg, hogy lehet győzni olyan helyzetekben is, amikor minden kilátástalannak, elveszettnek tűnik. Szabadságharcosaink áldozatvállalása és szilárd hite kell ma is vezéreljen minket választásainkban, döntéseinkben” – fogalmazott az EP-képviselő. „Mi, akik itt élünk a Hunyad megyei szórványban, jól tudjuk, hogy ez a térség mindig is többnemzetiségű vidék volt, nekünk zsigereinkben van a fennmaradás receptje. Mindezek ellenére időnként meg kell állni, hogy tudatosítsuk magunkban: miért fontos magyarságunk, mit jelent nekünk a nemzeti ünnepünk, mit üzen ma a piski csata” – nyomatékosított Winkler Gyula, aki szólt a népszámláláson és a magyar országgyűlésen való részvétel fontosságáról is. „173 évvel ezelőtt summázta Bem tábornok: ha elvesz a híd, elvesz Erdély! Mi most úgy tudjuk hídfőinket biztosítani, ha vállaljuk a népszámláláskor magyarságunkat, anyanyelvünket, felekezeti hovatartozásunkat! Itt az idő, hogy megmutassuk, itt élünk, így élünk!” – tette hozzá. Az Ukrajnában zajló háború kapcsán beszélt arról, hogy ma is milyen törékeny a béke és hogy most ismét nagy szükség van az egységre, szolidaritásra, segítségnyújtásra.

A Piskin tartott ünnepségen köszöntötte az egybegyűlteket Kacsó-Doboly Izabella Mária, a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára, Széll Lőrincz, Hunyad megye alprefektusa, Székely István, az RMDSZ Ügyvezető alelnöke. Orbán Viktor ünnepi üzenetét Körösi Viktor Dávid, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja tolmácsolta. Ezúttal is köszöntötte a magyar közösséget Piski város polgármestere, Iulius-Gelu Bedea. Fellépett a dévai Szivárvány Nyugdíjak Klub énekkara, majd az ünnepség koszorúzással és áldással zárult.

Hunyad megyében délután is folytatódnak a megemlékezések. Déván 12 órakor kezdődik az ünnepség, a református temetőben a 1848-as hősök emlékművénél, azt követően átvonulnak a római katolikus temetőben lévő emlékoszlophoz. A Téglás Gábor Elméleti Líceumban idén egész napos tevékenységet szentelnek az 1848-48-es szabadságharc emlékének. Lupényben 13 órától ökumenikus istentiszteletre kerül sor az unitárius templomban, majd a római katolikus templomkertben lévő kopjafánál koszorúznak. Petrozsényban 17 órától a római katolikus templomban tartják meg az emlékünnepséget, majd koszorúzással zárul a március 15-ei megemlékezés.

Winkler Gyula teljes beszéde elérhető ITT.