Lozsád ünnepe a Hunyad Megyei Magyar Napokon

Harmadik alkalommal tartottak a Hunyad Megyei Magyar Napok részeként Lozsádon falunapot. Idén kicsinek bizonyult a Hunyad megyei kis település kultúrotthona, ahol a helyi közösség mellett jelen volt az ikervári testvértelepülés küldöttsége, fellépett a lövétei Kákvirág néptánccsoport, a csernakeresztúri hagyományőrző egylet, a dévai Szivárvány nyugdíjas klub énekkara és a martinesdi Călușarii tánccsoport.

Lövéte és Ikervár között mondhatni félúton van Lozsád, mi pedig egyformán örvendünk székelyföldi és Vas megyei barátaink jelenlétének, úgy érezzük, ma egy kicsit Lozsád a világ közepe – köszöntötte a helyieket és a vendégeket szombaton, a falunap megnyitóján Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, aki hangsúlyozta, örömmel tapasztalja, hogy a református egyházzal közösen kezdeményezett falurevitalizációs terv, a Lozsád 2020 új lendületet hozott az 50 százalékban magyarok lakta, Hunyad megyei falu életében.

A falunapot megelőzően, pénteken a községközpontban együttes tanácsülést tartott Martinesd és Ikervár önkormányzata. A két fél áttekintette a nyáron megkötött testvértelepülési megállapodás prioritásait, meghatározva az együttműködési irányelveket. Fehér Ferenc, Ikervár polgármestere hangsúlyozta, nem politikai, közigazgatási együttműködésben gondolkodnak, hanem azt szeretnék, hogy az emberek között alakuljon ki élő kapcsolat. Terveik szerint a tanintézményeket, kulturális szervezeteket, nyugdíjasklubokat, hagyományőrző egyesületeket kapcsolnának össze. Adinel Botescu, Martinesd polgármestere méltatta az új testvérkapcsolat fontosságát, mint fogalmazott, azt szeretnék, ha a község minden falujának előnyére válna az ikervári önkormányzattal kötött megállapodás, hogy a magyar és román közösségnek is a hasznát szolgálja.

Marton Ferenc, a Vas megyei önkormányzat alelnöke elmondta, örül, hogy újabb fejezetet nyitottak a Hunyad megyével ápolt 28 éves testvérkapcsolatban, sok sikert kívánva a Lozsád és Ikervár közötti együttműködésnek.

Azt tapasztaljuk, hogy az idén megkötött testvérkapcsolat fontos lépés tervünk megvalósításában, azon dolgozunk a református egyházzal közösen, hogy 2020-ra, Lozsád fennállásának 700. évfordulójára ez a közösség megerősödjön, elinduljon a gyarapodás útján” – emelte ki Winkler Gyula.

A lozsádi falunap házigazdája Székely Attila helyi tanácsos volt, a kultúrotthonban fellépő tánccsoportokat és énekkart nagy örömmel fogadta a helyi közösség.