Lényegesen jobban teljesítene az Európai Bizottság, ha a mezőgazdasági biztos lemondana

Az Európai Bizottság teljesítménye jelentősen javulna, ha Janusz Wojciechowski mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos lemondana, hangsúlyozta Winkler Gyula (RMDSZ, EPP) európai parlamenti képviselő kedden, dévai sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, „felháborító”, ahogyan a biztos válaszolt azokra a követelésekre, amelyeket a 14 romániai néppárti EP-képviselő által is aláírt levélben fogalmaztak meg.

Tavaly decemberben levelet küldtünk Wojciechowski biztosnak, amelyben arra kértük, hogy az AgriFish Tanácsban (az európai uniós tagállamok agrárminisztereit tömörítő mezőgazdasági és halászati tanácsban – szerk. megj.) megszavazottakkal összhangban hosszabbítsa meg azt a határidőt, amikortól a gazdáknak kötelező lenne parlagon hagyni a szántóföldek területeit, ami  a támogatások igényléséhez szükséges helyes mezőgazdasági gyakorlat követelményei közé tartozik, az úgynevezett GAEC 8 környezetvédelmi feltételrendszerben. Úgy véljük, hogy abszurd helyzet az, hogy a földek parlagon hagyása miatt kell aggódni akkor, amikor háború dúl, és nem az élelmiszertermelés maximalizálására próbálunk törekedni, hogy az európai kontinens élelmezésbiztonságát biztosítsuk (…) A mezőgazdasági biztos válasza több mint felháborító: azt mondja, hogy a dolgok rendben mennek, hogy a szolidaritási folyosók működnek, hogy uniós szinten nincs kritikus helyzet. Nehezen értelmezhető, hogy a biztos azzal érvel, hogyha a környezetvédelmi kondicionalitást továbbra sem alkalmazzuk, az magasabb termeléshez és alacsonyabb árakhoz fog vezetni” – mondta el Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselője szerint a jelenlegi Európai Bizottság leggyengébb láncszeme Janusz Wojciechowski, aki nem az európai gazdák, hanem a szélsőbaloldali – mélyzöld lobbi érdekeit képviseli.

Winkler Gyula úgy véli, hogy a romániai és más tagállamok mezőgazdasági termelői tiltakozásait tágabb összefüggéseiben kell értelmezni: egyrészt a hazai, másrészt az európai szintű agrárpolitikával való elégedetlenség szempontjából. Szerinte Romániában a gazdák elégedetlensége az ukrajnai háború okozta problémák megoldatlanságával függ össze, valamint azzal, hogy az Európai Bizottság nem veszi figyelembe követléseiket. Ugyanakkor gondot okoz a hazai mezőgazdaságnak a bukaresti kormány és a mezőgazdasági minisztérium alacsony hatékonysága és a nyomasztó bürokrácia is.