Legyen prioritás Európában a szélessávú internethálózat fejlesztése

Legyen az Európai Bizottság egyik prioritása a nagysebességû, szélessávú internethálózat fejlesztése, ebben a kérdésben az Európai Parlament is vállaljon meghatározó szerepet, hangsúlyozta pénteken Winkler Gyula Dublinban, ahol egy, az EPP kongresszus részét képezõ gazdasági konferencián vett részt.

Az ír fõvárosban március 6-a és 7-e között zajlik az Európai Néppárt elnökválasztási kongresszusa. A SME Europe által szervezett kerekasztal témája az elektronikus kereskedelem volt, az elõrejelzések szerint ez lehet a KKV-ék egyik növekedési tényezõje, egyre nagyobb szerepet tölt be a gazdaságban és ennek megfelelõen kell alakítani az üzleti szférát is. Winkler Gyula arra hívta fel ennek kapcsán a figyelmet, hogy jelen pillanatban ezen a téren töredezett az uniós piac. “Az elektronikus kereskedelemnek hihetetlen gazdasági potenciálja van, viszont nagyon komoly beruházások, fejlesztések szükségesek Európa szerte a nagysebességû, szélessávú internethálózat kiépítése terén. Ugyanakkor szükséges a 28 tagállami piac összehangolása egy egységes európai piaccá, amely megoldaná a határon átnyúló szállítmányozás problémáját, a szolgáltatások és termékek minõségének szavatolását. Megoldást kell találni a személyes adatok védelmének biztosítására is. Legyen az Európai Bizottság egyik prioritása a nagysebességû, szélessávú internethálózat fejlesztése, ebben a kérdésben az Európai Parlament is vállaljon meghatározó szerepet” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Szerinte a szélessávú internethálózat fejlesztése megvalósítható a Kohéziós Politika által biztosított alapokból, ez egy olyan keret, amelybõl jelentõs összegeket lehetne irányítani erre a célra.

Általában az internet és egyes esetekben az e-kereskedelem kiváló eszközt jelent a kezdõ kis- és középvállalkozóknak, viszont ez is egy olyan terület, ahol az Európai Uniónak egyenlõ esélyeket, méltányos versenyhelyzetet kell biztosítania – fogalmazott Winkler Gyula.

A kerekasztal-megbeszélésen a jelenlevõk megvitatták az újonnan induló vállalkozások támogatási lehetõségeit, az Európai Bizottság és Európai Parlament által elért eredményeket az adat-átviteli és roaming-díjak fokozatos felszámolása kapcsán, szóba került a fiatal vállalkozók kiemelt segítése, de az idõsebbek felzárkóztatása az internet üzleti kihasználása terén.

Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselõinek KKV-kat támogató lobbiszervezete, amelynek Winkler Gyula az egyik alelnöke. Winkler Gyula az RMDSZ delegáció tagja, amely részt vesz a Dublinban zajló Európai Néppárti kongresszuson.