Legyen 2014 az európai értékek éve

Azok a politikusok fogják kivezetni Európát a válságból, akik hisznek az Európai Unió jövõjében, az alapvetõ szabadságjogokban és az európai értékekben – jelentette ki Winkler Gyula szerdán Brüsszelben, ahol erdélyi, vajdasági és magyarországi csillagénekesekkel és tanáraikkal találkozott. Az RMDSZ európai parlamenti képviselõ szerint 2014 az európai értékek éve kell hogy legyen.

A válságból kivezetõ megoldások megfogalmazásának felelõssége azokra hárul, akik hiszünk az Európai Unió jövõjében, egy új Európában, ahol valóban a polgárok érdekeit helyezik a középpontba, ahol õszintébbek és felelõsségteljesebbek a politikusok, ahol a hagyomány az õt megilletõ helyet fogalja el, ahol az emberi méltóság tisztelete minden közpolitikát és közéleti tevékenységet áthat” – emelte ki Winkler Gyula. Az unióban érezhetõ már a májusi választások láza, ennek kapcsán az EP-képviselõ felhívta a figyelmet, hogy elég sok elemzõ az Európa- és rendszerellenes, idegengyûlölõ, szélsõséges és euroszkeptikus erõk elõretörését vetíti elõ, ezek a globális válság egyre szélesebb területen érezhetõ negatív hatásokra építenek térnyerésük érdekében. A munkanélküliség növekedése, válság következtében kialakuló egyéni és családi perspektíva-hiány a pesszimisták, euroszkeptikusok malmára hajtja a vizet, ismerte el Winkler Gyula, aki szerint ezeket a tendenciákat jelentõsen befolyásolja a demagóg és populista közbeszéd, amelyhez számos politikus folyamodik, kihasználva a társadalmi elégedetlenséget, azonban megoldást nem kínálnak. “Erdélyi magyar politikusként úgy gondolom, hogy az új Európa olyan közös otthonunk, ahol közösségünk megõrizheti értékeit, átadva ezeket a következõ generációknak, ahol egyenértékûek vagyunk a többi európai közösséggel. Kelet- és közép-európai polgárokként azt látjuk, hogy újra és újra xenofób nyilatkozatok jelennek meg, most legutóbb a romániai és bolgár munkavállalók elõtt teljesen megnyíló munkaerõpiac kapcsán. Határozottan visszautasítok minden olyan próbálkozást, amely a származási ország alapján osztályozza az európai polgárokat. Úgy érzem, mindannyiunk számára bántó, ezzel egyidõben sérti az alapvetõ szabadságjogokat is, amelyeket az Európai Unió meghatározott és amelyek közül az egyik legfontosabb az európai polgárok számára épp a szabad mozgáshoz való jog” – hangsúlyozta Winkler Gyula, arra buzdítva mindenkit, hogy utasítsák el a populizmust és demagógiát, az európai értékek megmaradása érdekében. “El kell utasítanunk a populizmust és demagógiát, függetlenül attól, hogy honnan származik. Legyen 2014 az európai értékek éve, így készülhetünk a legjobban az európai parlamenti választásra. Európa sok hibát felhalmozott, nekünk, erdélyi magyaroknak is van bõven amiért elégedetlenkedjünk, de hosszabb távon csak az európai értékekben vetett hit révén érhetjük el, hogy a többi európai polgárral egyenjogúak legyünk” – jelentette ki Winkler Gyula.

*****
A Csillagénekesek Európai Hálózatának (“Die Sternsinger in Europa”) közel egymillió gyermeket magába foglaló, és ezzel nem csak Európa, hanem a világ legnagyobb humanitárius gyermekszervezetének számít, képviselõi január 7-én részt vettek az Európai Parlament elnökségének újévi fogadásán. A csillagénekesek küldöttségének
magyar tagjait fogadta szerdán Winkler Gyula. Ma már Szombathelytõl Csíkszeredáig, Felvidéktõl a Vajdaságig, magyarországi és határon túli magyar, illetve társnemzetek diákjainak százai indulnak el, szebbnél szebb karácsonyi népi játékokkal a saját falvaikban, városaikban élõ közösségekhez. Évente több tízezer embert érnek el közvetlenül a világ kulturális örökségévé váló, néprajzi kincsnek tekintett karácsonyi köszöntéssel.