Legfontosabb prioritásunk a közösségépítés

Közösségépítés, anyanyelvű oktatás, kultúra és hagyományőrzés, sikeres politikai képviselet – ezekre építi tevékenységét a következő két évben az RMDSZ Hunyad megyei szervezete, jelölte meg a prioritásokat szombaton Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, aki munkája folytatására kapott bizalmat a dévai magyar házban szervezett tisztújító megyei küldöttgyűlésen.

A Hunyad megyei küldöttgyűlés meghallgatta és elfogadta az elnök és a megyei RMDSZ-es tisztségviselők beszámolóit, módosította a megyei működési szabályzatot, megválasztotta a kongresszusi küldötteket, akik Hunyad megyét képviselik az RMDSZ szeptemberi kongresszusán.

A közösségépítés a legfontosabb prioritásunk a következő két évben. A közvetlen kapcsolat újraépítése azért is fontos, mert népszámlálásra készülünk. Azért fogunk a következő hónapokban dolgozni, hogy minden Hunyad megyei magyar ember vállalja identitását, anyanyelvét. Fontos megerősíteni identitásvállalásukat, meggyőződésüket, hogy népszámláláskor is magyarnak vallják magukat” – emelte ki Winkler Gyula, megköszönve a küldöttek bizalmát.

A küldöttgyűlés ügyvezető elnökről is szavazott, Széll Lőrincz, aki jelenleg Hunyad megye alprefektusa is, folytathatja ügyvezető elnöki munkáját. „A nehézségek ellenére eredményes időszak volt az elmúlt három év, a koronavírusjárvány egész tevékenységünkre rányomta bélyegét. Reméljük, hogy a következő időszakban visszatér az élet a megszokott medrébe és mi hatékonyabban tudjuk tartani a kapcsolatot közösségünk tagjaival, bízunk benne, hogy sikeresen szervezzük meg szeptember végén a Hunyad Megyei Magyar Napokat” – hangsúlyozta Széll Lőrincz.

A Hunyad megyei RMDSZ 15 helyi szervezetének 103 küldöttje volt hivatalos a szombati tisztújító gyűlésre, 99-en vettek részt, 92 érvényes szavazattal egyöntetűen szavaztak bizalmat Winkler Gyula megyei elnöknek és Széll Lőrincz megyei ügyvezető elnöknek, hogy folytassák munkájukat a szervezet élén.

Az Ügyvezető Elnökség megbízottja, Kacsó-Doboly Izabella ifjúsági államtitkár a Szövetség kormányzati munkájáról is beszámolt, kiemelve annak fontosságát, hogy a szórványközösségek is részesüljenek a kormányzati szerepvállalás eredményeiből. A küldöttgyűlés házigazdájaként a résztvevőket köszöntötte Pogocsán Ferdinánd Zoltán, Déva alpolgármestere is, akit pár nappal korábban erősítették meg elnöki tisztségében a városi szervezet élén.