Le kell törnünk a kisebbségi kérdéssel kapcsolatos EU-s ellenállást

Az Európai Unió változtassa meg véleményét az államalkotó õshonos nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban, ismerje el igényeik jogosságát és fogadjon el szabályozást védelmükben. Ez marad legfontosabb európai célkitûzésünk a kisebbségi polgári kezdeményezés elutasítását követõen is – fogalmazott Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje a MIÉRT idei nyári táborának nyerteseit, a Temes megyei RMDSZ tisztségviselõit és bánsági önkormányzati képviselõket látott vendégül Brüsszelben. A látogatócsoporttal szervezett keddi találkozón a képviselõ ismertette a polgári kezdeményezés kialakításának történetét és a továbblépés lehetõségeit.

Winkler Gyula kifejtette, hogy az EB döntése ellentmondásos és cinikus, nyilvánvalóan politikai indok áll mögötte. “Felháborodásunkkal nem vagyunk egyedül, hiszen Erdélyen kívül, Németországból, Dániából, Hollandiából, Dél-Tirolból és természetesen Magyarországról kisebbségi közösségek és közéleti személyiségek tiltakoztak a döntés ellen. Ez a tény is azt mutatja, hogy a kisebbségi közösségek összefogásával értéket teremtettünk, amelyet fent kell tartanunk és tovább kell éltetnünk. Az elsõ pillanatban a keserûség és a csalódottság munkált bennünk, a következõ pillanatban viszont már annak lehetõségeit kerestük, hogyan lehet tovább lépni” – magyarázta az RMDSZ EP-képviselõje.

Az RMDSZ véleménye szerint a jogi lehetõségek adottak: a kezdeményezõk további indoklást kértek az Európai Bizottságtól, majd az elutasítás megfellebbezése következik a luxemburgi általános ügyek bíróságán. Winkler Gyula hangsúlyozta: “politikai síkon erõs brüsszeli jelenléttel biztosíthatjuk, hogy készen álljunk, amikor a jövõ évi választást követõen, az EU-ban elkezdõdik a vita a Szerzõdések módosításakor, és lehetõség nyílik kialakítani a kisebbségekrõl szóló intézkedéseket“.

Tudjuk azt, hogy rossz a passzivitás, amellyel az EU a kisebbségi kérdéshez viszonyul, de mindent meg kell tennünk a lehetõségek szélesítésére, az ellenállás letörésére. Európai választási programunknak az EU által befolyásolt terültek mindenikére ki kell terjednie, de elsõsorban a kisebbségi érdekérvényesítést kell hogy célozza” – hangsúlyozta Winkler Gyula a látogatócsoporttal szervezett találkozón.