Külpolitikai kérdésekkel indítja őszi ülésszakát az Európai Parlament

Az Európai Parlament őszi ülésszakának kezdetét két nagy külpolitikai jelentés határozza meg, Strasbourgban szavaznak az EU-Amerikai Egyesült Államok és az EU-Kína kapcsolatokat taglaló jelentésekről – tájékoztatott Winkler Gyula (RMDSZ, EPP) EP-képviselő.

Az amerikai csapatok kivonulása Afganisztánból olyan helyzetet teremtett, amely minden világpolitikai szereplőre kihat és befolyásolja az EU kapcsolatát az Egyesült Államokkal és Kínával is. Ráadásul még nem is lehet teljes mértékben felmérni a következményeket.  (…) Európában nem tudhatjuk, hogy milyen problémákkal szembesít ez a helyzet, hogy újabb menekülthullámra számíthatunk-e, nem lehet felmérni, hogy a régió stabilitását mennyire befolyásolja, és azt sem lehet előrelátni, hogy gazdaságilag milyen hatással lesz. Mindebben a helyzetben az Amerikai Egyesült Államok, a NATO, az EU és Oroszország fontos szerepet játszik, ugyanakkor az új geopolitikai kontextusban megkerülhetetlenné vált Kína is” – magyarázta hétfői dévai sajtótájékoztatóján a képviselő. Az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságában az EU-Kína kapcsolatok állandó jelentéstevőjeként tevékenykedő Winkler Gyula rámutatott, hogy Kínának kiemelt érdeke, hogy abban a régióban stabilitás legyen, de nem elhanyagolható a gazdasági érdek sem, tudva azt, hogy Afganisztánnak jelentős az ásványkincs-tartaléka, dollármilliárdokat ér. Többek között az akkumulátorok előállításában használt lítium is megtalálható az országban.

Ugyanakkor az EP-képviselő kitért arra is, hogy világszerte jelentős mértékben romlott az Egyesült Államok megítélése. „Tudjuk, hogy az EU védelmi garanciáját a NATO biztosítja, tehát implicit módon az Egyesült Államok. (…)  Sajnos most ez is kérdőjel alá került, sőt, ott tartunk, hogy felmerül, vajon az Egyesült Államok nem gondolja-e meg magát minket illetően” – tette hozzá.

Mint Winkler Gyula elmondta, reméli, hogy meggyőző többséggel fogadják el az EU-Kína közötti kapcsolatokat taglaló jelentést, amelynek kereskedelmi fejezetén társ-jelentéstevőként dolgozott. Véleménye szerint nagyobb politikai súlyt kap a jelentés, ha számottevő többséggel fogadják el. Ez fontos üzenet lehet az európai képviselők részéről a kétoldalú kapcsolatok elhidegülése kapcsán, amely az idén tavasszal kölcsönösen bevezetett szankciók miatt következett be.

A szavazásra előterjesztett jelentés hangsúlyozza, hogy Kína gazdasági fellendülése és várható gazdasági növekedése a következő évtizedben világszerte jelentős hatást gyakorol a gazdaság fejlődésére. A Kína és EU közötti kétoldalú kereskedelem terjedelmes mennyisége is megköveteli, hogy nemzetközi szabályrendszerre épülő, jól szabályozott, értékrendet figyelembe vevő keretrendszert alakítsanak ki. A jelentés a kétoldalú kereskedelemre helyezi a hangsúlyt, és rámutat arra, hogy a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok nem kiegyensúlyozottak, és nem az EU javára billen a mérleg. A dokumentum elítéli a kínai hatóságok megalapozatlan és önkényes szankcióit, amelyek több európai parlamenti képviselőt és európai intézményt érintenek. Ezek a szankciók támadást jelentenek a véleménynyilvánítás szabadsága ellen, az akadémiai szféra szabadsága, valamint az egyetemes emberi jogok iránti nemzetközi elkötelezettség ellen. A jelentés szerzői arra kérik a kínai hatóságokat, hogy oldják fel ezeket az indokolatlan szankciókat, amelyek rontják a két fél közötti bizalmat akadályozzák a kétoldalú együttműködést.