Kreatív örökségvédelem fiatalokkal

Az Örökségünk őrei mozgalom a kulturális örökség európai évében

Az Örökségünk őrei mozgalom a legértékesebb erdélyi magyar hozzájárulás a kulturális örökség európai évéhez – emelte ki Winkler Gyula hétfőn Kalotaszentkirályban, ahol az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom nyári táborában vett részt.

 

https://youtu.be/U89u7NlV-NY

2018 a kulturális örökség európai éve, a ti munkátok, eredményeitek a legértékesebb erdélyi magyar hozzájárulás ehhez a tematikus évhez, méltán büszkék lehetettek magatokra, folytassátok ezt az örökségvédő tevékenységet, mert rendkívül fontos” – fordult a diákokhoz az EP-képviselő, aki szerint az Örökségünk őrei több mint egy iskolai vetélkedő, igazi erdélyi mozgalommá nőtte ki magát, hiszen az évek folyamán közösségeket megmozgató kezdeményezéssé vált. „Ahogy telnek az évek, egyre világosabban látszik, a fiatalok találkozása épített örökségünkkel izgalmas történeteket eredményez. A diákok kreativitásának és leleményességének köszönhetően, a 21. századi kommunikációs eszközökön keresztül nemcsak a fiatalok, de egész közösségünk újra felfedezheti, rácsodálkozhat páratlan kulturális örökségünkre. Külön büszkeség, hogy Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa vállalta az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom fővédnökségét” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

A műemlékek megismerése, dokumentálása 21. századi kommunikációs eszközökkel egyrészt hozzáférhetővé teszi épített örökségünket, másrészt tovább lehet örökíteni ezt a tudást a következő nemzedékek számára, ez fontos feladatunk mindannyiunknak, hiszen a kulturális örökség alapvető része nemzeti identitásunknak” – fogalmazott a képviselő.

A beszélgetés házigazdája Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke volt, aki az Örökségünk őrei brüsszeli fogadtatásáról faggatta az EP-képviselőt.

Winkler Gyula beszélt a DiscoverEU program lehetőségeiről, hiszen a teremben voltak 18 évesek is, akik már az idén pályázhatnak, de még több 17 éves fiatal, akik jövőben vehetnek részt az EU új, fiataloknak szóló programjában. Az idei utazási jegyeket június 26-ig lehet megpályázni, ezt követően pedig Winkler Gyula és a MIÉRT közös pályázata indul, ahonnan a DiscoverEU sikeres erdélyi magyar pályázói további utazási költségeket nyerhetnek.

***
Az RMDSZ kulturális főosztálya által szervezett, Winkler Gyula EP képviselő által támogatott, Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosának fővédnöksége alatt álló Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom célja a szórványban, interetnikus környezetben és Székelyföldön élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által. A mozgalom az utóbbi időszak egyik legsikeresebb, az ifjúságnak szóló örökségvédelmi kezdeményezése, amelyhez eddig 8 megye több mint 2000 diákja csatlakozott.