Közösségi program lett az Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket!

A Fogadj örökbe egy mûemléket – Örökségünk õrei harmadik évadja kezdõdött meg hétfõn délelõtt a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban, ahol az ünnepélyes megnyitón részt vett Hegedüs Csilla kulturális államtitkár, az RMDSZ kulturális fõtitkár-helyettese. Míg tavaly a Téglás Gábor Elméleti Líceumban megszervezett iskolavetélkedõt az aradi Csiky Gergely Fõgimnáziummal szervezték partnerségben, idén a testvériskola a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium.

“Nagy örömmel jöttem a Téglás Gábor Elméleti Líceumba, ahol a gyerekek és tanáraik többszörösen túlszárnyalták azt, amit valaha is elõreláttunk az RMDSZ Fõtitkárságán a program kitalálásakor. Itt nemcsak a mûemlékek örökbefogadása történt meg, hanem bevonták a szülõket, és ezáltal az egész közösséget megmozgatták. Múzeumokat megszégyenítõ professzionalizmussal készítették el a tájékoztató anyagokat, huszonegyedik századi eszközöket felhasználva, legyen szó közösségi médiáról, színdarabról vagy az adott mûemlékben megszervezett sétáról. Minden kezdeményezésüknek az volt az alapja, hogy szeretik ezeket az épületeket és a teljes közösséggel meg akarják ismertetni. Igazán példaértékûnek tartom munkájukat és csak gratulálni tudok, remélem, hogy ez alkalommal is mindkét fél hasznos tapasztalatokat szerez” – fogalmazott Hegedüs Csilla kulturális államtitkár, kiemelve a diákok lelkesedését, azt a példaértékû csapatszellemet, amellyel végigvitték a vetélkedõt. 

“Büszke vagyok az Örökségünk õreinek sikerére, egy olyan vetélkedõ ez, amely arra készteti a fiatalokat, hogy megismerjék közösségünk értékeit. Ugyanakkor épített örökségünk lelkes gondozása jövõbemutató, hiszen azt jelzi, a következõ nemzedéknek is fontosak kulturális gyökerei. Igazi európai szellemisége van ennek a vetélkedõnek, a régiók és közösségek Európájában az a közösség erõs, amely ismeri és értékeli hagyományait, kulturális örökségét és ezt a mindennapok részévé teszi” – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.    

A rendezvény házigazdája Kocsis Attila iskolaigazgató volt, és jelen volt a nagyenyedi küldöttség,  Szõcs Ildikó iskolaigazgató, Lõrincz Helga tanfelügyelõ és Ladányi Árpád, az RMDSZ Fehér megyei elnöke. A hangulatos rendezvényen a diákok az iskolavetélkedõn szerzett tapasztalataikat, kezdeményezéseiket mutatták be. Idén az Örökségünk Õrei vetélkedõ Déván és Nagyenyeden november közepén startol, majd március közepéig tart, amikor kiértékelõ gálán hirdetik ki a nyerteseket.