Közösségépítő Szeben Megyei Magyar Napok

Huszonnégy évvel ezelõtti megalakulása óta az RMDSZ legfontosabb szerepe és alapvetõ célkitûzése a közösségépítéshez kapcsolódik, persze változtak a hangsúlyok az elmúlt két évtizedben, de egy valami nem változik: a közösség megerõsítésével, jobb megszervezésével, a társadalmi szolidaritás kiépítésével lehet eredményes politikai képviseletet fenntartani. Mi mást jelentene a Szeben Megyei Magyar Napok tizenötödik alkalommal történõ megszervezése, mint hozzájárulás a közösségépítéshez” – hangsúlyozta Winkler Gyula péntek este Medgyesen, ahol a Szeben Megyei Magyar Napok megnyitórendezvényén vett részt. Az európai parlamenti képviselõ tolmácsolta Kelemen Hunor szövetségi elnök üdvözletét is a Traube terem teltházas közönségének. Winkler Gyula méltatta a Szeben megyei magyar közösség aktív részvételét a székely-szórvány együttmûködés, a Fogadj örökbe egy mûemléket program, az RMDSZ szórvány cselekvési tervének kezdeményezései terén. “Szórványközösségekben a magyar identitás megerõsítése kulcsfontosságú. A mi erõsebb közösségünk viszont nem a velünk együtt élõ közösséget kívánja gyengíteni. Magyarságunk jelképei, a zászló, a himnusz bennünket erõsítenek úgy, hogy egyúttal Erdély egészét is erõsítik. Fogalmazhatnék úgy is, hogy Transzilvániát erõsítik, amely közös szülõföldünk” – fogalmazott Winkler Gyula ünnepi beszédében.

A rendezvény házigazdája Balázs Béla, az RMDSZ Szeben megyei elnöke volt, megnyitó beszédét követõen felszólalt dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, Teodor Neamþu, Medgyes polgármestere. Fejér László parlamenti képviselõ, aki felvállalta a Szeben megyei magyar közösség parlamenti képviseletét, ez alkalommal Bokor Tibor, medgyesi származású kézdivásárhelyi polgármester üdvözletét is tolmácsolta. Az ünnepi megnyitón fellépett a helyi Gyöngyvirág és a testvérváros Sopronból érkezõ Pendelyes néptáncegyüttes.
 
A 15. Szeben Megyei Magyar Napokat október 18-a és 27-e között tartják gazdag kulturális kínálattal. Tíz napon át hat Szeben megyei településen zajlanak az események minden korosztálynak. A rendezvénysorozat szervezõje az RMDSZ és a Medgyesi Madisz, támogatta: Communitas Alapítvány, Medgyes Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala.

Winkler Gyula szombaton délután Bálint Mihály, az RMDSZ Krassó-Szörény megyei elnökének meghívására Resicabányán vesz részt a Magyar Napok eseményein. Vasárnap Déván jelen lesz a Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács tisztújító közgyûlésén, amelyet követõen a MIÉRT országos vezetõségével tart megbeszélést.