Középiskolás diákok a közösségi munkában – MAKOSZ kongresszus Déván

Gratulált Winkler Gyula azoknak a középiskolásoknak, akik hétvégén részt vettek a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége dévai kongresszusán, kiemelve, hogy minden bizonnyal az õket delegáló szervezetek legaktívabb diákjai. “Amikor elkezdtétek a közösségi munkát, bizonyára egy barátotok, ismerõsötök megkeresésére válaszoltatok. A meghívás nyomán bekapcsolódtatok ebbe  a munkába, viszont a diákélet gyorsan véget ér, éppen ezért arra kérlek benneteket, hogy nézzetek körül és ti is hívjatok meg nálatok fiatalabbakat a szervezeti életbe, mielõtt kilépnétek iskolátokból. A középiskolás szervezetekben a leggyorsabb tempójú a generációváltás, ezért fontos nektek is gondoskodni arról, hogy legyen utánpótlás, legyen, aki továbbviszi a közösségi munkát iskolátokban” – fogalmazott Winkler Gyula.

Winkler Gyula EP-képviselõ és Széll Lõrinc, a Hunyad Megyei Ifjúsági Igazgatóság vezetõje Kádár Petra MAKOSZ-elnök meghívására vett részt szombat este a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének 21. kongresszusán, amelyet a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban tartottak december 12-e és 14-e között.

Winkler Gyula a pályaválasztásról és az európai ifjúsági prioritásokról beszélt a diákoknak, megemlítve a májusi strasbourgi európai ifjúsági rendezvényt, az EYE 2014-et, amelyen MAKOSZ-ban tevékenykedõ diákok is részt vettek. Az EP-képviselõ elõadásában kiemelte, érdemes a diákoknak a pályaválasztáskor figyelembe venniük a munkaerõ-piac mozgásait, hiszen nehéz az elhelyezkedés akkor is, ha kevés az adott területen az igény, de akkor is, ha telített a piac. A többnyelvûség fontosságát hangsúlyozva, elmondta, ma már Európában a három nyelv minél magasabb fokú ismerete standard elvárásnak számít. Széll Lõrinc bemutatta az Erasmus + programot és ennek európai lehetõségeit. Az elõadásokat beszélgetés követte.

December 12-e és 14-e között, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban megtartott 21. MAKOSZ kongresszuson az éves értékelõk után sor került az alapszabályzat módosítására illetve tisztújítást is tartottak.