Közelebb vagyunk Brüsszelhez, mint gondolnánk

A székely ember az elmúlt huszonöt évben megtanulhatta, hogy jogainak védelme érdekében képviseltetnie kell magát a helyi és a megyei önkormányzatban, a parlamentben és a kormányban, illetve ott kell lennie az Európia Parlamentben is – hangsúlyozta Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje, aki erdélyi körútja részeként szerdán Székelyudvarhelyen találkozott Bunta Levente polgármesterrel és a helyi sajtó képviselõivel.

Az RMDSZ képviselõjelöltje egyebek mellett európiai uniós gazdasági irányelvekrõl beszélt, és elmondta: mintegy kétéves munka eredménye az a közös európai agrárpolitikai reform, melynek révén ezentúl a kisebb felületet megmûvelõ gazdák is részesülnek majd földalapú támogatásban, illetve melynek részeként nõ a támogatások értéke, nem utolsósorban pedig a fiatal gazdák is részesülnek majd támogatásban. “Az elmúlt ciklusban európai uniós forrásokból 31,5 milliárd euró jutott Románia számára, a felhasználás szempontjából azonban utolsók vagyunk, viszont sikerült három évvel, 2016 decemberéig meghosszabbítani a felhasználási idõszakot. A következõ ciklusban már 43 milliárd eurót sikerült kitárgyalni Románia számára. Tehát ellõttünk a lehetõség, Európában is föl kell mutatni Székelyföldet, hisz ehhez már megvannak a szükséges források” – fejtette ki. Winkler továbbá hozzátette, a jövõben a területalapú kifizetések is megduplázódnak Romániában: az országos átlagérték a mostani hektáronkénti 130 euróról 190-re fog emelkedni. “Téves az az elképzelés, hogy Brüsszel távol van Erdélytõl, hisz az ott született döntések befolyásolják mindennapi életünket” – nyomatékosította a EP-képviselõjelölt.

Idõsek otthona és iskolafelújítás uniós forrásokból

Az uniós pályázati lehetõségek apropóján Bunta Levente arról számolt be, hogy a tavalyi tizenkettõ mellett újabb hat pályázatot adott le Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala európai uniós forrásokra. Egy, az idõsek számára építendõ szociális központ létrehozása érdekében közel négymillió lejre (melybõl 64 ezer lej önrész), a Székely Támadt-vár falainak restaurálására 678 ezer lejre (melybõl 16 ezer az önrész), a szejkefürdõi turisztikai információs központ megépítésére 529 ezer lejre (melybõl az önrész 45 ezer lej), új napközi otthon építésére mintegy hatmillió lejre (melybõl az önrész 117 ezer lej), a Kós Károly Szakközépiskola felújítására több mint kétmillió lejre (melybõl az önrész 41 ezer lej) és a Bethlen Gábor Általános Iskola fõépületének felújítására majd kétmillió lejre (melybõl 39 ezer lej az önrész) pályáztak. A városvezetõ ígérete szerint a külsõ forrásokból nyert összeg az elkövetkezõ két évben meg fog háromszorozódni.