Korodi Attila Hunyad megyében

Dévára és a Zsil-völgyébe látogatott hétfõn Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. Déván az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének székházában a Szövetség megyei vezetõivel egyeztetett, a politikai együttmûködés és kormányzati kihívások megvitatása mellett áttekintették a szórványközösség gondjait, célkitûzéseit is.

Ahogy a hét százalékos magyarságnak az államelnök-választás igazi tétje az, hogy Kelemen Hunor és ezáltal a magyar közösség jól szerepeljen, megmutatva erejét, a majdnem négy százalékot kitevõ Hunyad megyei magyarság mindennapi küzdelme is ehhez viszonyítható. Örvendek annak is, hogy az elmúlt két évtizedben a romániai magyar közéletben több, a Hunyad megyei magyar közösségbõl származó képviselõ mutatta meg felkészültségét, tudását, akaratkészségét. Nekünk, székelyföldieknek fontos, hogy minél szélesebb körben kapcsoljuk be otthoni közösségeinket a szórványközösségek támogatásába” – hangsúlyozta Korodi Attila.

Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a szórvány-székely együttmûködés szerepérõl beszélt. “A dél-erdélyi szórvány számára a szórvány-székely együttmûködésnek meghatározó közösségépítõ szerepe van, olyan jövõbe mutató kezdeményezés, amelyet tovább kell erõsíteni, és amelyhez, mi szórványpolitikusok szeretnénk megtartani a Székelyföld támogatását” – fogalmazott házigazdaként a megyei elnök. Kocsis Attila, a dévai Téglás Gábor Líceum igazgatója bemutatta az általa vezetett tanintézményt, kiemelve, hogy szórványvidéken a magyar iskoláknak nemcsak oktatási, de kiemelt feladatuk van a közösségi életben is.

A  déli órákban a petrozsényi Caritas házban a Zsil-völgyi magyar közösség képviselõivel, a helyi RMDSZ elnökeivel, a történelmi magyar egyházak és civil szervezetek vezetõivel beszélgetettek a kampány és az elnökválasztás fontosságáról, kiemelve, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke minden erdélyi magyar közösség jelöltje ebben a küzdelemben. Az esemény házigazdája Szász János Hunyad megyei fõesperes volt.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter hétfõn a kora délutáni órákban részt vesz a petrozsényi víztisztító állomás bõvítési beruházásának átadásán megyei vezetõk jelenlétében.