KKV-ék a középpontban

Európai gazdasági konferencia Nagyszebenben

Európai gazdasági konferenciát szervez pénteken Nagyszebenben a SME Europe, az Európai Néppárt gazdasági lobbiszervezete, melynek tavaly óta elsõ alelnöke Winkler Gyula EP-képviselõ. A nemzetközi konferenciát Modern közpolitikák az európai KKV-ék számára címmel tartják és egy csütörtökön kezdõdõ háromnapos programsorozat része. Harminc tagú európai delegáció érkezik csütörtökön Nagyszebenbe, a vendégek pénteken részt vesznek a konferencián, majd szombaton nagyszebeni cégek telephelyeit látogatják meg. A delegációban osztrák, német, cseh és brüsszeli cégek ügyvivõi, EP-képviselõk vesznek részt, valamint jelentõs európai szakmai ernyõszervezetek is képviseltetik magukat.

A kis- és közepes vállalkozások az európai gazdaságok legfontosabb szereplõi, és ez Erdélyre is igaz – emelte ki Winkler Gyula a rendezvény kapcsán, hangsúlyozva, mindig is feladatának tartotta a tájékoztatást és a szoros kapcsolattartást a hazai KKV-kal. “Romániában most kerülnek kiírásra azok a pályázatok, amelyek az új európai operatív programokhoz tartoznak. Ilyenek például a versenyképesség növelését célzó programok: a fiatal vállalkozók, nõi vállalkozók vagy vidéken mûködõ vállalkozások támogatása, amelyek mind fontos lehetõséget jelenthetnek az erdélyiek számára is. Többek között ezért hasznos találkozni, tapasztalatot cserélni más uniós országban mûködõ vállalkozókkal, szakmai szervezetekkel, hogy minél szervesebben kapcsolódhassanak az erdélyi vállalkozók is az európai gazdasági vérkeringéshez” – ismertette a konferencia egyik célját az EP-képviselõ. “Mivel a küldöttség tagjai között befolyásos szakmai szervezetek és döntéshozók is vannak, másik célunk, hogy megismertessük velük a hazai realitásokat. Sokszor az európai kiírások nem igazán felelnek meg az itthoni elvárásoknak, túl nagy a bürokrácia, nehézkes a pályázás, túl nagy a távolság a brüsszeli elvárás és az erdélyi realitás között. A mi érdekünk, hogy olyan alkalmakat teremtsünk, ilyen rendezvények által, amelyek során megismertethetjük a valós erdélyi helyzetet az európai döntéshozókkal” – mutatott rá Winkler Gyula.

A konferenciát a SME Europe szervezi, partnerségben a Nagyszebeni Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamarával, valamint a Német Gazdasági Klubbal, a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatal és a Szeben Megyei Tanács támogatásával. A szakmai partnerszervezetek közül kiemelt szerepet kapott a szervezésben a Romániai Magyar Közgazdász Társaság bukaresti fiókja, amelynek tagjai az elõadók között is megtalálhatóak. A konferencia helyi elõkészítésében jelentõs szerepet vállaltak a nagyszebeni és medgyesi magyar közösség képviselõi is, Benedek Zakariás, Szombatfalvi Török Ferenc és Balázs Béla.