Kitartóan tevékenykednek az Örökségünk őrei

Hét csapat mérte össze tudását és egyéves mûemlékvédõ tevékenységét péntek este a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában, ahol az Örökségünk Õrei vetélkedõ döntõjét tartották. A Hunyad megyeiek harmadszor szervezik meg nagy sikerrel a diákoknak szóló mûemlékvédelmi programot, amelynek célja, hogy ismét a közösség figyelmébe hozzák, népszerûsítsék a méltatlanul elfeledett, értékes épített örökséget Erdély szerte.
Hunyad megyének páratlanul gazdag a magyar vonatkozású épített öröksége, én magam pedig arra is büszke vagyok, hogy a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai és tanárai az elsõ perctõl nemcsak, hogy lelkesen bekapcsolódtak az Örökségünk õrei erdélyi hálózatába, de három éve már, hogy ugyanolyan érdeklõdéssel, kreativitással vesznek részt a programba, folyamatosan gazdagítva azt. Zsûritagként nem volt könnyû dolgunk, ugyanis nemcsak a ma esti prezentációt kellett értékelni, hanem, ami talán még fontosabb is, hogy mennyire állandóak az örökbe fogadott mûemlékhez kötõdõ tevékenységek, hogy fenntarthatóak-e hosszabb távon. A csapatoknak egy éves munkájukat kellett összefoglalni, bemutatni” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselõ, aki maga is elkötelezett támogatója  a programnak.

A vetélkedõ házigazdája, Kun Gazda Kinga tanárnõ méltatta az Örökségünk õrei mozgalom fontosságát, amely az elmúlt három év alatt annyira megerõsödött, hogy a Communitas Alapítvány kiírásai között is szerepel, mint támogatandó program. Hunyad megyébõl többek között a piski Fáy Béla kastélyt és arborétumot, Déva várát, a szászvárosi Szent Erzsébet római katolikus templomot és kolostort, a  dévai vármegyeházát, a Magna Curia és Parva Curia mûemléképületeket, a vajdahunyadi várat, a marosillyei Vörösbástyát és a szászvárosi és tordasi református mûemléktemplomot vették örökbe a diákok.

Az idei vetélkedõ nyertese a nyolcadikosok csapata lett, melynek tagjai a szászvárosi református mûemléktemplom õrei. Ebben az évben a Téglás Gábor Elméleti Líceum a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiummal közösen szervezte meg a vetélkedõt, ennek nagyenyedi döntõje április 2-án lesz, amelyen részt vesz a mozgalom kezdeményezõje, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális fõtitkárhelyettese.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára a Szórvány cselekvési terv részét képezõ Örökségünk õrei – Fogadj örökbe egy mûemléket programot. A program célja a szórványban elõ magyar közösségek identitástudatának megõrzése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által.