Kisebbségi kezdeményezés a Nyelvek európai napján

A frízföldi kormánytagok is aláírták az európai kisebbségi kezdeményezést kedden, a holland tartományok európai uniós képviseletén megszervezett eseményen, amelyet a Nyelvek európai napja alkalmából tartottak Brüsszelben, ezzel hivatalosan is elindult a hollandiai kisebbségi szervezetek által szervezett aláírásgyűjtő kampány.

Frízföld kormányának meghívására az eseményen részt vett Winkler Gyula EP-képviselő is, aki Herbert Dorfmann, Csáky Pál, Gál Kinga, Jan Huitema képviselőkkel együtt az Európai Parlament Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek frakcióközi munkacsoportjának tagjaként volt jelen. Az esemény házigazdája Sietske Poepjes, az NPLD Európai Nyelvi Sokszínűségi Hálózat elnöke, a frízföldi regionális önkormányzat képviselője volt.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője elmondta, erdélyi magyarként megtisztelőnek tartja, hogy részt vehet a holland tartományok európai uniós képviseletének rendezvényén. „Mint az erdélyi magyarság európai parlamenti képviselője, megtisztelve érzem magam, hogy ma itt lehetek. Minket, romániai magyarokat következetesen foglalkoztat nemzeti identitásunk, hagyományaink, kulturális örökségünk megőrzése, partnerek vagyunk minden olyan nemzeti kisebbséggel, amely ugyanezért a célért küzd. Az európai nyelvi közösségekkel közösen szeretnénk elérni, hogy anyanyelvünket, a magyar nyelvet hivatalosan is használhassuk a mindennapi életben, ne csak a családban, a privát szférában. Az erdélyi magyarok, az RMDSZ-en keresztül a Minority SafePack kisebbségi kezdeményezés elindítói, meggyőződésünk, hogy sikerre tudjuk vinni ezt a kezdeményezést” – nyilatkozta Winkler Gyula a frízföldi regionális közszolgálat rádió munkatársának.

2013-ban Jannewietske Annie de Vries, akkor még Frízföld minisztereként részt vett a kisebbségi polgári kezdeményezés elindítására létrehozott bizottságban, csatlakozva a Hans Heinrich Hansen, a FUEN akkori elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Luis Durnwalder Dél-Tirol főkormányzója, Karl-Heinz Lambertz, Belgium német nyelvközösségének miniszterelnöke, Anke Spoorendonk, Schleswig-Holstein tartomány igazságügyi, kulturális és európa-ügyi minisztere és Valentin Inzko, az ENSZ bosznia-hercegovinai főbiztosa alkotta kezdeményező bizottsághoz.

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezést az RMDSZ, Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) és a Dél-tiroli Néppárt (SVP) javaslatára indították el, 2017 áprilisában végül regisztrálta az Európai Bizottság, amely eredetileg elutasította.

Ez egy olyan törvényjavaslat-csomag, amely a nemzeti kisebbségek biztonságát szeretné szavatolni, egy olyan EU-s jogszabály-gyűjtemény, amely lehetővé teszi a kisebbségi, nyelvi jogok és a kultúrák védelmének szorgalmazását.

Az Európai Polgári Kezdeményezés egy közvetlen demokráciai eszköz, amelyet 2012-ben indított útjára az Európai Unió. Amennyiben hét EU-tagállamból legalább egymillió polgár támogat egy, az állampolgárok egy csoportja által javasolt kezdeményezést, az Európai Bizottságnak foglalkoznia kell a javaslattal.

Az RMDSZ 250.000 kisebbségi polgári kezdeményezést támogató aláírás összegyűjtését tűzte ki célul.