Kisebbségi jogok érvényesítését monitorizálná az EU

Kisebbségi jogok tiszteletben tartását monitorizáló rendszer kialakítását sürgeti Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője a kisebbségi intergroup csütörtöki, strasbourgi gyűlésén beszélt erről, kiemelve, hogy fontos előrelépést jelent a héten elfogadott, az őshonos nemzeti kisebbségek védelméről is szóló európai parlamenti határozat.

A Minority Intergroup nagyon fontos keretet teremt az Európai Parlamentben arra, hogy a különböző nemzeti kisebbségek a rájuk leselkedő veszélyeket, problémákat megtárgyalják. Ugyanakkor legalább annyira fontos, hogy megoldások körvonalazódjanak, egy olyan lehetőségre szeretném felhívni a figyelmet, amelyet az őshonos nemzeti kisebbségek védelméről és a diszkrimináció tiltásáról szóló, ezen a héten elfogadott határozat nyit meg” – mutatott rá Winkler Gyula. „Ebben a határozatban az egyik cikkely arra vonatkozik, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége keretén belül hozzanak létre egy monitorizáló rendszert, amely nyomon követi a kisebbségi jogok tiszteletben tartását, alkalmazását. A Minority Intergroup tagjaiként határozott nyomást kell gyakorolnunk az Európai Bizottságra, hogy minél hamarabb hozza létre ezt a monitorizáló rendszert, amelybe be tudnának majd kapcsolódni a közösségeink által működtetett saját rendszerek, a romániai magyar közösség esetében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat” – magyarázta. Véleménye szerint ez nemcsak az Európai Unióban válhat hatékony eszközzé, hanem Ukrajnában is, amely az EU Keleti Partnerségének tagja.

A kisebbségi intergroup munkáját meghatározza, hogy itt két cselekvési irány találkozik, egyrészt a kisebbségek soraiból származó EP-képviselők politikai tevékenysége, másrészt annak a közel ötven millió európai polgárnak a társadalmi fellépése. Ez utóbbinak a legjobb példája a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés, a Minority Safe Pack. Ezért is fontosnak tartom ezt a munkacsoportot, hiszen segít abban, hogy teljesítsük küldetésünket az állampolgár akaratának, elvárásainak megfelelően. Úgy vélem, céltudatos fellépéssel nemcsak azt érjük el, hogy a figyelem középpontjában tartjuk a kisebbségi kérdést, hanem azt is, hogy új eszközöket hozunk létre az őshonos kisebbségek védelmére” – fogalmazott Winkler Gyula.

A Hagyományos kisebbségek, nemzeti közösségek és nyelvek frakcióközi munkacsoportja csütörtökön Strasbourgban gyűlésezett, ahol Brenzovics László, a KMKSZ elnöke ismertette az ukrán oktatási törvény és kisebbségpolitikai törvénytervezetet, ezek várható következményeit.