Kiemelten fontos téma a közoktatás

A kisebbségi oktatás jellegzetességeiből kiindulva három sarkalatos témát vetett fel Winkler Gyula azon a közvitán, amelyet a Hunyad Megyei Tanfelügyelőségen tartottak a jelenleg véglegesítés előtt álló oktatási törvényekről. Az EP-képviselő a középfokú oktatási intézmények struktúrájának rugalmas meghatározását, a kisebbségi képviselet megőrzését a teljes új, átalakuló intézményi rendszerben, illetve a méltányos finanszírozás biztosítását szorgalmazta felszólalásában.

A rugalmas középfokú struktúra azt jelenti, hogy ott, ahol csak egy magyar tannyelvű középiskola működik, ott több szak is működhessen, elméleti és szakoktatás párhuzamosan, ahogy ez jelenleg is történik. A kisebbségi képviselet a közösség teljes körű érdekképviseletét biztosítja, a tagozatos iskolák vezetőségétől kezdve egészen a majdani megyei igazgatóságok vezetőségéig, a méltányos finanszírozásnak pedig tekintettel kell lennie a kisebbségi oktatás többletfeladatainak az anyagi fedezésére. Természetesen kitértem az európai uniós programok jelentőségére, az Erasmus program finanszírozásának megemelésére a jelenlegi, 2021 – 2027 tervezési időszakban, és mindazokra a lehetőségekre, amelyeket az unió biztosít tanulók, diákok és oktatók számára egyaránt. Az RMDSZ parlamenti csoportja, kormányzati képviselőinkkel együtt, aktív és építő szerepet játszik a törvénytervezetek véglegesítésében” – mondta el Winkler Gyula a megbeszélésen.

Az egyeztetésen jelen voltak az oktatási szakszervezetek képviselői, az iskolai és az egyetemi rendszer tanárai, szülők, diákok és vállalkozók, parlamenti képviselők, a helyi és megyei hatóságok képviselői, Hunyad megye prefektusa, a megyei önkormányzat képviselői, valamint az oktatási minisztérium két államtitkára. Sorin Mihai Cîmpeanu oktatási miniszter online vett részt a közvitán.