Késedelmek az ifjúsági foglalkoztatás serkentése terén

Kár lenne elszalasztani egy újabb lehetõséget, fogalmazott Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselõ az ifjúsági foglalkoztatási EU-s program romániai gyakorlatba-ültetése kapcsán.

Az Európai Néppárt által prioritásként kezelt program a 25 évnél fiatalabbak foglalkoztatását célozza, munkahelyek vagy továbbtanulási lehetõségek felkínálása révén. Tulajdonképpen adatbázisról volna szó, melyben az elhelyezkedési lehetõségek szerepelnek, de állásbörzék szervezése, vállalkozókkal való együttmûködés is szerepel a programban, ismertette a helyzetet az EP-képviselõ.

Romániában ezen kategória munkanélküliségi rátája olyan 23% körül forog, ami igencsak aggasztó, noha kevesebb, mint fele Spanyolország 50%-t meghaladó arányához. Az EU-s program révén orvosolni lehetne a helyzetet, csakhogy Romániában még nem készült el az adatbázis.

Az internet világában otthonosan mozgó fiatalok nyilván rengeteg információhoz juthatnak hozzá, a munka- és továbbképzési lehetõségeket tartalmazó adatbázis viszont átszûrt, hasznos információt bocsátana a fiatalok rendelkezésére. Ezen információs hálózatot még nem készült el, sem a 4 regionális központ, illetve 22 megyei kirendeltség sem, s ebbõl kifolyólag népszerûsítésérõl szó sem lehet, noha az EU-s pénzalapok – 500 millió euró – rendelkezésre állnak a 2014-2020-as idõszakra. “Véleményem szerint késedelmek tapasztalhatók, noha az adatbázis létrehozására nincs határidõ. Eddig viszont Románia annyi esélyt halasztott el az EU-s pénzek lehívása terén, hogy kár lenne elpuskázni az újabb esélyt”, nyilatkozta Winkler Gyula.

Chirmiciu András

Nyugati Jelen