Kelemen Hunort támogatják a lupényi magyarok

Dél-Erdély igazi végvárának tekinthetõ Lupény. Az itt élõ magyar közösség mindig helytállt, annak ellenére, hogy megélni a mindennapokban a magyar identitást, megõrizni azt és átadni a következõ nemzedéknek olyan nehézségekbe ütközik, amelyeket a nagyobb létszámú magyar közösségek elképzelni sem tudnak. Idén, 2014-ben a Közösségépítés éve van, amelyet azért hirdettek meg Hunyad megyében, hogy méltó módon készüljenek a Szövetség megalakulásának 25. évfordulójára és hogy negyedévszázad munkája után számba vegyék eddigi eredményeiket, új célokat határozzanak meg, de tudatosítsák azokat a veszélyeket is, amelyek a Hunyad megyei magyar közösség létét fenyegetik.   

Idén két alkalommal is megméretkezik közösségünk. A május európai parlamenti választáson jó eredményt értünk el, ezt kell most megismételni november 2-án, amikor az államelnök-jelöltünkre szavazunk. Kelemen Hunor a mi jelöltünk, õ a lupényi, Zsil-völgyi magyarok támogatója, bízunk benne, hiszen többször is bizonyította, hogy ismeri és átérzi gondjainkat, segíti közösségünket. Támogassuk mi is õt szavazatunkkal” – fordult felhívással a lupényi magyarokhoz Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, aki péntek este a településen szervezett kampányindító szüreti bálon vett részt. Több mint 250-en, idõsek és fiatalok egyaránt jelen voltak a nagysikerû eseményen. A rendezvény házigazdája Benedekfi Dávid, a helyi RMDSZ elnök volt, akinek fõ célja, hogy minden generációt bevonjon a közösségi életbe, biztosítva így az utánpótlást is a magyar mûvelõdési életben.

Az RMDSZ Hunyad megyei szervezete vasárnap este tartja kampányindító rendezvényét, ugyancsak a Zsil-völgyében, ám a környék magyar családjait ezúttal a petrozsényi színházba várják, ahol a Szomszédnéni Produkciós Iroda és a Kolozsvári Magyar Opera mûvészeinek elõadását tekinthetik meg a szórványkaraván részeként. Az eseményen jelen lesz az RMDSZ Hunyad megyei vezetõsége.