Kelemen Hunor: hiteles jelöltjeink vannak

Január 24-én Fenyéden szervezte meg legújabb polgármester-találkozóját az udvarhelyszéki RMDSZ, ahol Kelemen Hunor szövetségi elnök, Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselõk, dr. Verestóy Attila szenátor, Antal István és Moldován József parlamenti képviselõk, Borboly Csaba megyetanácselnök, valamint a térség megyei tanácsosai és polgármesterei a politikai helyzetelemzésen túl költségvetési és aktuális beruházási kérdésekrõl is tárgyaltak.

Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai elemzésében kiemelten szólt a közelgõ EP-választások fontosságáról.-“Hiteles jelöltjeink vannak, eredményekkel, teljesítményekkel a hátuk mögött, mindenkinek el kell mondani, miért fontos, hogy ott legyenek Brüsszelben, ahogyan azt is, hogy egy olyan csapatunk van, amelyikben lehet bízni, mely jól tudja képviselni közösségünket” – mondta a szövetségi elnök.

A választási “menetrendet” is ismertette: február végén a Szövetségi Állandó Tanács dönt arról, hogy kik lesznek a jelöltjeik, és hogy milyen sorrendben indítják õket, majd azt követõen kezdõdik el a támogatói aláírások gyûjtése.
A közelgõ magyarországi választások kapcsán a szövetségi elnök kijelentette, hogy a választásokra való regisztrációban is segít az RMDSZ, ugyanúgy ahogy a könnyített honosítási eljárás során tette, hisz mindez nem pártpolitikai kérdés – “minden megszerzett joggal, így a választásival is élni kell”.

“Az EP-választás arról szól, amit szeretnénk: hogy itt, Romániában meg tudjunk élni európai módon. A Szövetség az Európai Néppárt teljes jogú tagja, oda tartozunk, és ott is kell lennünk, ahhoz, hogy céljainkat elérjük” – világított rá dr. Verestóy Attila szenátor, aki szerint rajtunk múlik a választások eredménye, hisz egyszer már a Szövetség ért el olyan választási arányt, mely nagyobb volt, mint a lakosságarányunk.

A találkozón felszólalt Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ is. Rövid keresztmetszetét adták brüsszeli munkájuknak, majd úgy summáztak: ha ott vagyunk, nem dönthetnek nélkülünk.

A polgármester-találkozó egyik fontos pontjaként Kedves Imre, a Megyei Közpénzügyi Igazgatóság igazgatója az önkormányzatok költségvetésének az összeállításához és végrehajtásához adott hasznos tanácsokat. Ezek java részt “technikai” jellegû észrevételek voltak: mire figyeljenek a polgármesterek, milyen szempontokat tartsanak szem elõtt. Ennél a napirendi pontnál Borboly Csaba megyetanácselnök is beszélt. Költségvetés-készítésre vonatkozó ötleteket adott: hogyan csoportosítsanak és kezeljenek forrásokat, miben tud, és miben nem tud segíteni a megyei önkormányzat.

A találkozón Haschi András, a megyei mezõgazdasági intervenciós és kifizetési ügynökség igazgatója a találkozón azt tudatta, hogy 2007 és 2013 között Hargita megyébe 300 millió euró érkezett területalapú támogatásként, és 40 millió euró állattenyésztési és egyéb támogatásként.

“Van olyan község, mely évente eurómilliós nagyságrendû összeget kap területalapú támogatásként. Említett idõszakban Udvarhelyszékre 98,6 millió euró érkezett” – ismertette Haschi, majd néhány települést példaként hozott fel: Homoródszentmárton 11 millió eurót kapott, Farkaslaka 7 milliót, Szentegyháza pedig 6,3 millió eurót.
“Vigyáznunk kell, hogy ezek az összegek megmaradjanak, és ne csökkenjenek” – figyelmeztetett Haschi András.