Kedves Európa!

Május 9. van, a Te napod. Ezen a napon egyesek a múltba, mások a jövőbe néznek. A múltba nézők történelmi szerepedet méltatják, a háború felszámolását, a történelmedben a leghosszabb békés időszakot és a nemzetek közötti megbékélést emelik ki ezen a napon. Mindez nagyon fontos, de ugyanolyan jelentős a jövőbe nézés is.

Mi, erdélyi magyarok a jövő felé tekintünk, és azt látjuk ma, Európa-nap alkalmából, hogy a közös európai építkezés, amelyet Európai Uniónak nevezünk, válaszút előtt áll. Mindenki egyetért azzal, hogy változásra van szükség és mindannyian tudjuk azt is, hogy a változás be fog következni. A változás iránya az, amiben nem értenek egyet Európa népei, kormányai és politikusai. Vannak, akik az olvasztótégely Európát vizionálják: nemzetek, nemzeti közösségek, identitások, régiók, hagyomány, vallás és kultúra, mind-mind bekerülnek egy nagy mozsárba, ahol pici darabokra zúznak mindent, utána olvasztótégelybe öntik, és innen kerül ki a nagy, közös egyformaság. Vannak mások, akik az európai sokszínűséget tartják a legfőbb értéknek, és az Európai Uniót egy olyan mozaikként vizionálják, ahol identitások, kultúrák, nyelvek, hagyományok, nemzetek, nemzeti közösségek és az európai régiók mind-mind egyedi darabjai az egésznek. Ha úgy tetszik, drágakövei annak a világon páratlan mozaiknak, amelyet az új Európai Uniónak is nevezhetünk.

Romániai magyar nemzeti közösségünk azt üzeni neked 2019. május 9-én, Európa-napon, hogy az európai építkezés folytatásához vissza kell térnünk az alapító atyák értékeihez, helyezzük újból az európai építkezés középpontjába az állampolgárt, a közösséget, a keresztény hagyományokat és az identitások megőrzésének fontosságát.

A közép- és kelet-európai bővítéssel az EU-ban látványosan növekedett a sokszínűség, ettől lett igazán páratlan a világon ez az építkezés. Ezt kell megtartani, erre az útra kell visszatérni, és továbbhaladni rajta.

Mi, romániai magyarok egy olyan Európát akarunk, ahol nemzetek és nemzeti közösségek, régiók egymás mellett, saját értékrendjüket megőrizve tudnak jövőt építeni, olyan Európát, ahol az őshonos kisebbségek biztonságban érezhetik magukat, mert tudják, hogy elkészül az a szabályozás, amely egyenlő módon megvédi és európai szinten is biztonságot szavatol az őshonos közösségeknek, a nemzeti kisebbségeknek, és Európa minden állampolgárának.

Ezért írtunk neked ma, szülőföldünk, Erdély – Transylvania – Siebenbürgen fővárosából, Kolozsvár – Cluj – Klausenburg-ból.

Akaratunkat őszintén nyilvánítottuk ki. Fogadd jó szívvel!

Boldog Európa-napot!

2019. május 9.