Jövőben párhuzamosan kell a jelenlegi és az új európai programokat menedzselni

Jövõ évben Romániának elsõ alkalommal kell párhuzamosan a jelenlegi és 2014-2020 közötti idõszakra érvényes uniós költségvetési keretbõl származó európai alapokat adminisztrálnia, hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselõ nagyváradi sajtótájékoztatóján. Az EP-képviselõ csütörtökön Bihar megyében tartózkodott, ahol több programon is részt vett.

A következõ év nehéz kihívás elé állítja a helyi önkormányzatokat, az országos és helyi hatóságokat, a regionális fejlesztési és a mezõgazdasági alapokat kezelõ menedzsmentet. Jövõben adminisztrálniuk kell a jelenlegi költségvetési keretbõl származó alapokat, de ugyanakkor el kell kezdeni a 2014-2020 közötti idõszakra szóló pályázatok ügyintézését is. Új ez a helyzet, hiszen Románia 2007-ben egy épp kezdõdõ költségvetési keret érvénybe lépésekor csatlakozott az unióhoz” – magyarázta Winkler Gyula. Szerinte ez a helyzet nagy odafigyelést és az emberi erõforrások jobb hasznosítását igényli. “Mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy milyen gyenge az adminisztratív kapacitás, hiszen ennek is köszönhetõen van Románia az utolsó helyen az európai alapok felhasználási arányát illetõen” – mutatott rá az EP-képviselõ. Emlékeztetett, hogy az Európai Parlament az úgynevezett N+3 szabályt fogadta el a regionális fejlesztés területén, ami azt jelenti, hogy Románia nyert még egy évet a korábbi keret felhasználására, ezeket az alapokat 2016-ig lehet elkölteni. “Ez azt is jelenti, hogy a hatóságoknak menedzselniük kell a jelenlegi költségvetési keretbõl származó alapokat, de ugyanakkor el kell kezdeni az új programokat is. Ebben a kontextusban sajnálatos az Európai Bizottsággal kötendõ Partnerségi Egyezmény véglegesítésének elhalasztása, amelyet az Európai Ügyek Minisztériuma január végéig kért. A halasztás azzal is jár, hogy az új programok elindításához szükséges bizottsági akkreditációk is csúsznak, amely nyilván újabb késést generál. Ami az új Közös Agrárpolitikát illeti, 2014 a felkészülés éve lesz, ugyanis 2015-tõl lépnek érvénybe az új elõírások” – mondta el Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje Érszõllõsön a Szövetség Bihar megyei polgármestereinek és alpolgármestereinek is beszámolt az uniós fejleményekrõl a Szabó Ödön képviselõ, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezetõ elnöke, Biró Rozália szenátor és Cseke Attila képviselõ által szervezett megbeszélésen. Az európai parlamenti képviselõ csütörtökön részt vett a Bihar megyei RMDSZ ügyvezetõ elnökségének éves kiértékelõjén is, ahol elmondta: az idén Európai Parlamentben gazdasági szempontból fontos eredményeket tudtak elérni, hiszen Románia nyertese mind az új regionális fejlesztési politika, mind a közös agrárpolitika tekintetében, de ez igaz a következõ költségvetési keret többi tételénél is, ugyanis nagyobb a rá esõ pályázati keret, mint eddig. “A költségvetési keret rugalmasságához kötõdõ elõírások, valamint ezek újraértékelése félidõben, nagyon fontos a romániai régióknak, mert így több és jobban elosztott, a helyi közösségek valós szükségleteire épülõ projektekre lehet majd európai támogatást nyerni” – mondta a képviselõ.

Winkler Gyula csütörtök délután a Romániai Vállalkozásokért Egyesület, a ROVE rendezvényén is részt vett, amelyen bemutatták az Exporttámogatási útmutatót. Az aktuális exporttámogatásokat tartalmazó kiadvány Winkler Gyula és a ROVE együttmûködésében jelent meg, ezt megelõzõen az EP-képviselõ Cseke Attilával és Szabó Ödönnel, valamint Margitta polgármesterével, Pocsaly Zoltánnal együtt részt vett a dr. Mircea Pop Városi Kórház új épületszárnyának avatóján.