Jól alakulnak az EU-Vietnam közötti kereskedelmi tárgyalások

Minden esélye megvan, hogy év végéig az Európai Unió és Vietnam szabadkereskedelmi megállapodást kössön, véli Winkler Gyula, az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) alelnöke. Az EP-képviselõ a napokban az INTA  küldöttségének tagjaként az ázsiai országban tartózkodik.
 
Vietnam jelenleg három irányba folytat kereskedelmi tárgyalásokat, a csendes-óceáni övezetben, Oroszországgal és az Európai Unióval. (…) A vietnami miniszterelnök küldöttségünkkel folytatott megbeszélésén körvonalazódott, hogy az EU-Vietnam tárgyalások zárulhatnak le elsõként azáltal, hogy egy szabadkereskedelmi megállapodást kötünk. Ezzel mi is egyetértünk, viszont ehhez néhány feltételt még teljesíteni kell” – emelte ki Winkler Gyula szerdán, amikor a vietnami országgyûlés gazdasági és külügyi bizottságának tagjaival találkozott. Az EP-képviselõ szerint többek között rendezni kell a piacra jutás liberalizálásával, a befektetõk védelmével kapcsolatos kérdéseket, de a közbeszerzési és állami támogatási rendszerrel kapcsolatban felmerülõ problémákat is. “Az Európai Parlamentnek hatáskörébe tartozik a szabadkereskedelmi megállapodások ratifikálása, de az is, hogy felügyelje a tárgyalási folyamatot. (…) Már kaptunk jelzést az itteni európai üzletemberektõl, egyébként nagyon aktív vállalkozói szféráról van szó, több mint kétezer európai beruházóról beszélünk. (…) Még van néhány probléma, amelyben a tárgyaló feleknek meg kell egyezni, ilyen a piacra jutás liberalizálása. Ugyancsak érzékeny kérdés most az Európai Unióban a befektetõk védelme, olyan átlátható befektetõ-állam vitarendezési mechanizmus kialakítása a cél, amely nagyon pontos szabályozás szerint mûködik. A Vietnamban tevékenykedõ európai vállalkozók a közbeszerzési és állami támogatási rendszerekkel kapcsolatosan is fogalmaztak meg észrevételeket” – mondta el Winkler Gyula. Az INTA alelnöke reményét fejezte ki, hogy az európai tárgyalók mindent megtesznek annak érdekében, hogy az év végéig lezárják az egyeztetéseket a vietnami féllel. “Én optimista vagyok e tekintetben, és ugyanezt mondhatom az Európai Néppárt parlamenti csoportjának nevében  is, bízunk abban, hogy ezek a tárgyalások sikerrel zárulnak, amennyiben a vitás kérdéseket sikerül megnyugtató módon rendezni” – tette hozzá.
 
Az EU és Vietnam közötti tárgyalások sorozata a végéhez közeledik, az INTA küldöttsége ugyanakkor értékelte a vietnami fél kinyilvánított szándékát, hogy megkössék a szabadkereskedelmi megállapodást. Az év végéig lezárt tárgyalások szimbolikus jelentéssel bírnának, lévén, hogy épp idén huszonöt éves az EU és Vietnam közötti diplomáciai kapcsolat. Az EP küldöttsége kedden Hanoiban  folytatott tárgyalásokat, többek között Nguyen Tan Dung miniszterelnökkel is találkoztak az EP-képviselõk. A delegáció programja csütörtökön Ho Chi Minh City-ben, Vietnam második legnagyobb gazdasági központjában folytatódik. Az INTA küldöttséget Bernd Lange, az INTA elnöke vezeti, részt vesznek Jan Zahradil és Winkler Gyula alelnökök, valamint további öt EP-képviselõ.
 
Az Európai Unió Vietnam második legnagyobb kereskedelmi partnere. A szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos tárgyalások 2012 júniusában kezdõdtek meg.