Javíthatjuk uniós teljesítményünket

A következõ idõszakban lehetõségünk lesz uniós teljesítményünk javítására, a 2014-2020 közötti tervezési idõszak megkezdõdött és magával hozza az új Közös Agrárpolitika és az új Kohéziós Politika alkalmazását. Nyolc év telt el uniós csatlakozásunk óta és Románia még mindig az utolsó helyen kullog az uniós források felhasználását illetõen. Ezt a helyzetet tudjuk a következõ idõszakban javítani, hiszen van már tapasztalatunk, sok helyen elkészültek a helyi és megyei fejlesztési tervek, ráadásul a következõ években több forrás is a rendelkezésünkre áll. Az új Közös Agrárpolitika rendelkezései kedveznek  a kisebb területen gazdálkodóknak, mint ahogy elõnyben részesítik a fiatal gazdákat is. Egy fontos követelménynek kell eleget tenni és ehhez jótékony irányú mentalitásváltás is szükséges: újból fel kell fedezni a közösségi szolidaritást, fel kell ismerni a társulás, a szövetkezés elõnyeit. Ez olyan általános elv, amely érvényes a mezõgazdaságban dolgozókra is. Így lehet szervezett módon uniós forrásokat megszerezni például terméktárolási vagy értékesítési létesítmények megvalósításához. De települések esetén is érvényes ez az elv, hiszen az önkormányzatok kisrégiós társulásai nagyobb eséllyel tudnak pályázni a helyi közösségeknek fontos infrastrukturális beruházások megvalósítására” – hangsúlyozta szombaton a Maros megyei Székelyboós település rendezvényén Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ.

Koronka községben háromnapos, uniós pályázatból finanszírozott rendezvényt tartanak közösen a magyarországi Kincsesbánya testvértelepüléssel. Winkler Gyula az Európai Unió intézményeinek bemutatása, mûködése és jellegzetessége címmel tartotta meg elõadását Takács Olga Koronka polgármesterének meghívására.

Az EP-képviselõje elõadásában kitért a nemzeti közösségek helyzetére is az EU-ban. “Európa-szerte zajlanak az elsõ világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések. Körülnézve a Balkánon vagy Európa keleti határainál, azt láthatjuk, hogy a stabilitás ma is a meg nem valósított célkitûzések közé tartozik. Az is látszik egyértelmûen, hogy akárcsak száz évvel ezelõtt, most is a nemzeti közösségek megoldatlan helyzete generálja a feszültséget, okozza az instabilitást. Az RMDSZ EP-képviselõi azon dolgozunk európai szövetségeseinkkel, hogy megszülessen végre a felismerés, hogy Európában stabilitás és biztonság csak a nemzeti közösségek és nyelvi kisebbségek célkitûzéseinek megvalósításával tud megszületni” – fogalmazott Winkler Gyula, ismertetve elképzeléseiket az európai õshonos kisebbségek jogait elismerõ kerettörvény kidolgozása kapcsán.

A székelyboósi rendezvény megnyitóján részt vett Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke, Csép Éva Andrea, a Nõszervezet Maros megyei elnöke. Bajkai János, Kincsesbánya polgármestere a LEADER program magyarországi tapasztalatait ismertette, elõadást tartott Kentelky Endre Csaba, a Sapientia EMTE tanára és Lázok Klára, a Teleki Téka vezetõje. Szombaton délelõtt fellépett a Maros Mûvészegyüttes is.