Ismerjük meg az Ezüstfenyő-díjasokat

Fotó: Gönczi Tamás

Kisiskolásoknak és diákoknak indít találkozósorozatot az RMDSZ Hunyad megyei szervezete a Romániai Magyar Pedagógusszövetség megyei szervezetével közösen. A példaképek köztünk élnek – című kezdeményezés célja, hogy a fiatalok ismerjék meg a Hunyad megyei Ezüstfenyő-díjasokat.

Mint ismeretes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség évente Ezüstfenyő-díjban részesíti azokat a közéleti személyiségeket, akik kiemelkedő munkát végeztek a magyarság szülőföldön való megmaradásáért, akik jelentős szerepet vállaltak a közösségi javak és a szülőföld visszaszerzésében. Hunyad megye Ezüstfenyő-díjasai véleményformáló és példaadó személyiségek, sokféle szakmai területet képviselnek, összeköti őket azonban a magyarság iránt érzett felelősségük, az önzetlen közösségi szolgálat. Ebben az évben az elismerést Hunyad megyéből Koppándi Zoltán Attila, dévai unitárius lelkész kapta meg, aki közel két évtizede önként vállalta a szórványlelkészi feladatot.

Példaadó személyiségek az Ezüstfenyő-díjasok, sokan vannak és sokfélék, de összeköti őket magyar nemzeti közösségünk érdekében hozott áldozat, a mindannyiunk érdekében végzett munka. Az Ezüstfenyő-díjasok példaképek, közösségünknek pedig nagy szüksége van példaképekre, elsősorban az ifjú generáció számára. Fiataljaink tőlük megtanulhatják értékeinket, hogy legyen mindig, aki tovább vigye a stafétát. Mindenütt értékesek a példaképek, de a szórványban ez hatványozottan igaz, ezért indítjuk el az Ismerjük meg Ezüstfenyő-díjasainkat című sorozatunkat. Meggyőződésünk, hogy a személyes példának felhajtó ereje van, fiataljaink tanulhatnak, gazdagodhatnak egy-egy ilyen találkozóból” – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke szombaton Marosvásárhelyen, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén, ahol ismertette a Hunyad megyei szervezet újabb kezdeményezést.

Az a célunk, hogy iskoláinkban teremtsünk találkozási lehetőséget a Hunyad megyei Ezüstfenyő-díjasokkal, gimnáziumi és középiskolai osztályokba ellátogatva. Hisszük, hogy a nevelés legjobb eszköze a személyes példamutatás, a jó példa ereje fiataljainkat is inspirálni fogja. A Hunyad megyei díjazottak sokféle területet képviselnek, van köztük olyan, aki a kisebb diákokat tudja megszólítani, de olyan is, aki a kamaszokhoz értőn tud szólni. Fontos, hogy megmutassuk a diákoknak, nem kell az internet vagy a tévé világából példaképet keresni, hanem érdemes közvetlen környezetünk személyiségeit megismerni” – mondta el Csatlós Zsófia, az RMPSZ Hunyad megyei elnöke.

A találkozósorozat kezdeményezői szerint ezeknek a találkozóknak a legfontosabb eleme a személyes jelenlét, az aktív részvétel, nem előadásokról van szó, hanem beszélgetésről, ahol kérdezni lehet és érdemes. A tervek szerint az első találkozóra a Téglás Gábor Elméleti Líceumban kerül sor, a jövő héten, amikor az Iskola másként hét zajlik, meghívott Koppándi Zoltán Attila, dévai unitárius lelkész, az idei Hunyad megyei díjazott.