Irány az Európai Parlament!

Gyakornokok jelentkezését várjuk

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője és a MIÉRT újra meghirdeti közös gyakornoki programját. Akárcsak az előző években, 2023-ban  is 6 fiatalnak lesz lehetősége hat hetet Brüsszelben tölteni, betekintést nyerni az európai törvényhozási munkába. A jelentkezéseket idén  február 1-től március 1-ig fogadják az office@miert.ro email-címen.

Idén a készségek európai éve van, amely nemcsak egybecseng a tavalyi ifjúsági tematikus évvel, hanem – ahogy a CULT bizottságban is javasoltuk – számos, fiatalokat megszólító kezdeményezést is továbbvisz. Már csak ilyen tekintetben is izgalmas ebben az évben Brüsszelben gyakornokoskodni. Meggyőződésem, hogy a gyakornokság jó kiindulási pontot jelenthet egy fiatalnak, olyan kapcsolati tőkét, szakmai tapasztalatot és nem utolsó sorban személyes élményeket tud biztosítani, amelyből építkezni lehet a későbbiekben is. Gyakornoki programunknak köszönhetően az évek során nagyon sok, kiválóan felkészült és tehetséges erdélyi fiatalt ismerhettem meg, akik azóta is hallatnak magukról, az itt elsajátított készségeket, ismereteket használják, sőt, vannak közülük szép számban olyanok, akik közösségünket is érintő, fontos európai témákkal foglalkoznak. Várjuk idén is a jelentkezőket” – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő.

Az elmúlt években Winkler Gyula, RMDSZ-es európai parlamenti képviselővel olyan együttműködést alakítottunk ki, amelynek köszönhetően több erdélyi fiatal kap lehetőséget, egyrészt, hogy belátást nyerjen az Európai Parlament működésébe, másrészt hogy kipróbálja magát egy európai intézményben. Az együttműködés kölcsönös: elsősorban az a célja, hogy a fiatalok új dolgokat tanuljanak, ismerjenek meg, másrészt, hogy beleássák magukat olyan témákba, amelyek úgy az RMDSZ-nek, mint a MIÉRT-nek, tulajdonképpen az erdélyi magyaroknak fontosak. Ezeket a témákat kidolgozva, utánajárva, európai rálátást nyújtva segíthetik majd közösségi ügyeinket” – fogalmazott Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.

Ez a gyakornoki program minden ambiciózus fiatal számára egy első, de annál fontosabb lépést jelenthet a szakmai pályán.  Remélem, hogy sokan fognak élni a lehetőséggel, hisz a gyakornoki programok legjobb része, hogy ismereteket szerezhetünk, kipróbálhatjuk magunkat különböző területeken, és akár hibázhatunk is. A lényeg, hogy a folyamat végére a gyakornok gyarapodjon tudásban, tapasztalatban, és máris lépéselőnyben lesz a társaihoz képest. Winkler Gyula EP-képviselő és a MIÉRT közös programja most ezt kínálja fel: lépéselőnyt egy kompetitív közegben” – mutatott rá Szilágyi Dóra, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke.

Olyan egyetemisták jelentkezését várják, akiknek van már legalább egy lezárt egyetemi évük, ismernek a magyaron kívül legalább egy, az EU-ban hivatalos nyelvet, alapszintű számítógépes ismeretekkel rendelkeznek, van tapasztalatuk az önkéntesség terén, és nincsenek más munkaadóval szerződéses viszonyban. A jelentkezőknek az önéletrajz és motivációs levél mellett egy ajánlást is csatolniuk kell a MIÉRT egyik tagszervezetétől, valamint egy saját megfogalmazású YEPP határozattervezetet, mely a pályázó számára fontos témáról szól.

Az eredményeket 2023. március 17-én a Magyar Ifjúsági Értekezlet és Winkler Gyula EP-képviselő Facebook-oldalán és honlapján teszik közzé. A programban részt vevők, a gyakornoki periódus végén kötelező módon kreatív beszámolóban kell bemutatniuk az Európai Parlamentben eltöltött időszakot. Az EP-gyakornokságra vonatkozó részletes szabályzata itt olvasható.