II. Visegrádi Ifjúsági Konferencia: az ifjúsági munkanélküliséget csak munkahelyteremtéssel lehet megszűntetni

A II. Visegrádi Ifjúsági Konferencia szombat délelõtti programja a regionális ifjúsági szervezetek képviselõinek vitájával indult, Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ pedig a közép-európai identitás erõsítésérõl tartott elõadást. 

A szombati program a regionális ifjúsági szervezetek képviselõinek vitájával rajtolt. A tematizált beszélgetés olyan, a régiót érintõ kérdésekrõl zajlott, mint az együttmûködés, az aktuális politikai problémák, a bevándorlók, és a határaink védelmének kérdése, valamint ezek megoldására nyújtott javaslatok.

A vitán £ukasz Borkowski, a Mlodzi Democraci alelnöke, külügyi államtitkár, Faragó Csaba YEPP-alelnök és ®an Mahniè parlamenti képviselõ, a Slovenska Demokratska Mladina elnöke vett részt. Valamennyi felszólaló egyetértett abban, hogy Európának meg kell védenie a határait, mert a schengeni-övezetet csak így lehet életben tartani. Közös fellépésre van szükség ahhoz, hogy az integrációt, amit hosszú éveken át építettek, megtarthassák. Továbbá mindannyian hangsúlyozták a közös munkának, az együttmûködésnek a fontosságát. 

“Az ifjúsági munkanélküliséget nem lehet szlogenekkel megállítani, ezt csak munkahelyteremtéssel lehet megszüntetni” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselõ a délelõtti program utolsó beszélgetésén. A konferencián elfogadott nyilatkozatról elmondta: azért vette át, mert nagyon fontosnak tartja a dokumentumban megfogalmazott kihívásokat. 

Továbbá kihangsúlyozta, hogy a jövõ az Európai Unió égisze alatt teljesedhet ki, hiszen az Unió a szükséges egyensúlyokat megtartva kiegészíti a tagjait. Moderátori kérdésre válaszolva kiemelte a helyi szintû politikának a fontosságát: “a helyi szinteken lehet hatékonyan megszólítani a közösségeket, éppen ezért erre különös hangsúlyt kell fektetni.”