Idén Nagyenyeden lesznek a Magyar Szórvány Napja erdélyi, központi rendezvényei

A több évszázados hagyománnyal rendelkezõ nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium lesz idén a házigazdája az Erdélyben harmadik alkalommal megrendezett Magyar Szórvány Napja központi rendezvényének – jelentette be pénteken Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje az EP brüsszeli székhelyén a romániai oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelõs vezérigazgatóságának munkatársaival, valamint számos erdélyi megye kisebbségi tanfelügyelõivel és iskolaigazgatóival folytatott megbeszélést.

Winkler Gyula a jelenlévõknek elmondta: “Erdélyben november 15-én Bethlen Gábor fejedelem születésének napján immár harmadik alkalommal ünnepeljük a Magyar Szórvány Napját. Az idei év újdonsága, hogy elõször ünnepel együtt a Magyar Szórvány Napján az egész Kárpát-medence, miután errõl, az RMDSZ javaslatára, tavaly döntött a Magyar Állandó Értekezlet“. Winkler Gyula szimbolikusnak nevezte a központi rendezvény helyszínének választását, hiszen idén Bethlen Gábor emlékévet ünneplünk, erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulóján. Az emlékévnek is tiszteleg, hogy az erdélyi megyék szórvány közösségeinek képviselõi a Bethlen kollégiumban találkoznak. Az európai parlamenti képviselõ közölte: az egész napos nagyenyedi rendezvény kiemelt mozzanata a szórványkonferencia, amely három téma köré épül: az anyanyelvû oktatás, az Összetartozunk székely-szórvány együttmûködés, valamint az Örökségünk Õrei: Fogadj örökbe egy mûemléket program. Ebbõl az alkalomból Kelemen Hunor szövetségi elnök felavatja a nagyenyedi Szász Pál közösségi központ felújított és kibõvített épületét. Mindezek mellett a házigazdák gazdag kulturális programot készítenek elõ.

A brüsszeli kerekasztal-beszélgetésen résztvevõ pedagógusoknak Winkler Gyula elmondta: “A témaválasztás annak elismerése, hogy az anyanyelvû oktatás megerõsítése minden szórványközösség legfontosabb célkitûzése, hiszen az identitástudat megõrzésének és továbbadásának alapfeltétele a színvonalas oktatás biztosítása. A nagyenyedi konferencián Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási fõtitkár-helyettese a Szövetség regionális oktatáspolitikáiról, Király András közoktatási államtitkár pedig az oktatási törvénynek a szórványközösségekben való alkalmazásáról tart elõadást. A rendezvényre meghívást kapnak a szórvány megyék tanfelügyelõ-helyettesei, oktatási felelõsei“.

A Magyar Szórvány Napja nagyenyedi rendezvényein ott lesznek az Összetartozunk székely-szórvány együttmûködés székelyföldi testvérközösségeinek képviselõi, valamint az Örökségünk Õrei: Fogadj örökbe egy mûemléket program partnerei.

Az Európai Parlamentben szervezett kerekasztal-beszélgetésen a romániai oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelõs vezérigazgatóságának munkatársai, több erdélyi megye kisebbségi tanfelügyelõi és iskolaigazgatók vettek részt. A negyventagú küldöttségnek Winkler Gyula bemutatta az EU 2020 stratégia oktatási összetevõit, kiemelve a Life Long Learning (Élethosszig tartó tanulás) programját, valamint az Európai Bizottság új uniós eszközét, az Ifjúsági garanciát. Utóbbi célja, hogy csökkentse a 25 év alatti fiatalok körében ijesztõ méreteket öltõ munkanélküliséget. A program négy megoldást kínál: minden 25 év alatti fiatal négy hónappal tanulmányai befejezése után férjen hozzá egy munkahelyhez, folytathassa tanulmányait, illetve legyen lehetõsége elhelyezkedni egy gyakornoksági vagy szakképzési programban.

November 15-ét, Bethlen Gábor fejedelem születésének napját az RMDSZ 2011-es kongresszusának határozata nyilvánította a Magyar Szórvány Napjává. Az elsõ évben Déván, tavaly Brassóban voltak központi rendezvények. A Magyar Állandó Értekezlet határozata értelmében idén elõször az egész Kárpát-medence megünneplik a Magyar Szórvány Napját.