Hunyad megyei célkitűzés: az önkormányzati képviselet megerősítése

Megerősíteni az önkormányzati képviseletünket, megtartani Déván az alpolgármesteri tisztséget és 16 év szünet után visszakerülni a Hunyad Megyei Tanácsba – ezekkel a célkitűzésekkel indul neki a szeptember 27-ei önkormányzati választásoknak az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete. A romániai magyar nemzeti közösség politikai képviseletének alapja az önkormányzati képviselet, Hunyad megyében is fontos, hogy minden döntéshozatali szinten jelen legyünk, hogy közösségünk érdekeit érvényesíteni tudjuk, fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. A MKT kedden délután a dévai Magyar Házban tartotta kampányindító ülését, amelyen a listavezető jelöltek is részt vettek.

Politikai egyeztetések eredményeképpen 2018-ban Déván sikerült megszerezni az egyik alpolgármesteri tisztséget, amelyet Pogocsán Ferdinánd Zoltán, RMDSZ-es helyi tanácsos töltött be.  Eredményes munkájára alapozva, a megyeszékhelyen az alpolgármesteri tisztség megtartása kiemelt célunk, magyarázta Winkler Gyula, rámutatva, hogy száz év után először van magyar alpolgármestere Dévának. „Az elmúlt két évben sok magyar családnak sikerült segíteni kisebb-nagyobb ügyek megoldásában. Látványosan tudtuk növelni a támogatást a magyar iskola, az egyházak, intézményeink számára. Megszokták az emberek, hogy lehet magyar ügyekben is az önkormányzathoz fordulni, mert mindig nyitva áll az ajtóm. Ezért kell jó eredményt elérni a szeptemberi választáson, hogy legyen erős jelenlétünk a dévai városi tanácsban, mert így tudjuk megőrizni az alpolgármesteri tisztséget” – mondta el Pogocsán Ferdinánd Zoltán, aki az RMDSZ dévai tanácsosi listájának első helyén szerepel.

Az RMDSZ 16 éve vesztette el jelenlétét a Hunyad Megyei Tanácsban, amikor bevezették az 5 százalékos választási küszöböt. Hunyad megyében a lakosság 3,6 százaléka magyar nemzetiségű, ezért csak úgy tud visszakerülni a megyei önkormányzatba, ha partnereket keres. Ebből a célból született meg a Nemzeti Liberális Párttal és a Nemzeti Kereszténydemokrata Parasztpárttal kötött megyei választási szövetség. „Az előző években nem kaptuk meg a közösségünket megillető figyelmet és támogatást a Hunyad Megyei Tanács részéről. Azért fogok dolgozni, az RMDSZ megyei tanácsosaként, hogy ezen változtassak, támogatást szerezve a megyei költségvetésből a magyar kulturális élet, az anyanyelvű oktatás, a gyülekezetek számára. Fontos, hogy a mi céljaink, a mi álláspontunk is jelen legyen minden döntéshozatali szinten” – fogalmazott Máté Márta főtanfelügyelőhelyettes, aki a PNL-RMDSZ-PNȚCD választási szövetség listáján a biztos bejutást jelentő 5. helyet foglalja el.

Brüsszelben mindig elmondom, közösségünk politikai képviseletét – parlamenti és európai jelenlétünket megerősítve – Erdélyben az RMDSZ több mint 200 polgármestere és több mint 2000 önkormányzati tanácsosa látja el, közösen szolgáljuk az erdélyi magyarság célkitűzéseit. Meggyőződésem, hogy összefogással és kitartó munkával, idén sikerül erősebb Hunyad megyei önkormányzati jelenlétet elérni. Különleges időket élünk, a járvány miatt hónapokon keresztül csak videókonferenciákon keresztül tartottuk a kapcsolatot. Ezért is fontos, hogy most személyesen találkoztunk, hogy együtt lehettünk, erőt merítve egymásból a következő harminc napra. Megkezdődött a kampány, Hunyad megyében azért fogunk dolgozni, hogy visszaszerezzük és megerősítsük önkormányzati jelenlétünket a szeptember 27-ei választásokon” – összegzett Winkler Gyula.