Hunyad megyében is Mikó Imre kisebbségvédelmi szolgálat

A dél-erdélyi szórványban a korrektség és a békés együttélés jellemzõ a közösségekre, de azért idõnként itt is tapasztalhattuk, hogy a társadalom nem képes végleg levetkõzni a nacionalista, szélsõséges indulatokat – jelentette ki az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke a kisebbségvédelmi szolgálat Hunyad megyei elindításakor.

Szerdán este ülésezett az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöksége, amely döntést hozott a kisebbségvédelmi szolgálat elindításáról, napirenden szerepelt még a Minden gyerek számít beiskolázási kampány, az RMDSZ csíkszeredai kongresszusára való elõkészület, a negyedik Hunyad Megyei Magyar Napok megszervezése, valamint egyéb szervezetépítési kérdések.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ úgy fogalmazott, a beinduló szolgálat támaszt és segítséget jelent azokban az esetekben is, amelyeken a magyarságukban sértett egyének mindeddig inkább túlléptek. “Félre kell tennünk a negatív beidegzõdést és büszkén kell vállalnunk magyar identitásunkat, anyanyelvünket, úgy ahogyan például a Hunyad Megyei Magyar Napokon a nyilvánosság elé léptünk és megmutattuk magyarságunkat. Tavaly a vajdahunyadi önkormányzati választásokon láthattuk, amint emelkedik a társadalmi tét, azonnal fellángol a magyarellenesség és a kirekesztés. Sajnos ilyenkor a legkönnyebb a kisebbségeket okolni, nekünk ez ellen fel kell lépnünk. Ennek egyik eszköze az új, Mikó Imre kisebbségvédelmi szolgálat” – fogalmazott Winkler Gyula.

Hunyad megyében négy településen, Déván, Vajdahunyadon, Lupényban és Petrozsényban állnak a panaszosok rendelkezésére az RMDSZ önkormányzati képviselõi vagy helyi elnökei, a szolgálat megyei felelõse Kofity Zoltán irodavezetõ.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Erdély-szerte létrehozta a Mikó Imre nevével fémjelzett szolgálatot. A Hunyad megyében is mûködõ szolgálat célja, hogy eligazítást adjon és megoldást javasoljon magyar embereknek és magyar intézményeinknek, akiket magyarsága miatt ért hátrányos megkülönböztetés.