Hunyad megye épített örökségével ismerkedett meg a temesvári Heti Új Szó baráti köre

Tizenkettedik alkalommal szervezte meg éves találkozóját a temesvári Heti Új Szó hetilap baráti köre. A társaság idén Hunyad megyét választotta a találkozó helyszínéül. A több mint száz személybõl álló HÚSZ baráti kör egynapos útja során Hunyad megye épített örökségével ismerkedett, meglátogatták Bethlen Gábor fejedelem marosillyei szülõházát, a Veres-bástyát, Déva és Vajdahunyad várát, valamint ellátogattak a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumba. 

A vajdahunyadi Magyar Házban ünnepélyes díjátadásra került sor. A Pesti Frigyes temesvári lapalapítóról és neves történészrõl elnevezett díjat idén Doboly Beatrix, nyugalmazott tanárnõ, az EMKE vajdahunyadi szervezetének elnöke vehette át. A díjazott kultúrszervezõi tevékenységét Dezméri István, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének ügyvezetõ elnöke méltatta. A díjat Graur János, a Heti Új Szó fõszerkesztõje, a baráti kör elnöke adta át, Pesthy Frigyes nagyságáról Szekernyés Tibor beszélt az egybegyûlteknek, és Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselõje mondott köszöntõbeszédet.

A vendégeket házigazdaként és a HÚSZ baráti kör egyik alapítójaként Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke fogadta. Beszédében elmondta: A bánsági és a dél erdélyi magyar közösségek nagyban hasonlítanak egymáshoz, közös a sorsuk és egyformán eltökéltek az anyanyelv, a magyar kultúra és a hagyományok megõrzése mellett. Egyformán fontosnak tartjuk a magyar írott szó értékét, sajtótermékeinket, a Heti Új Szó bizonyítja, hogy gyorsan változó világunkban a nyomatott magyar szó nem veszíti el jelentõségét. A magyar identitás megtartása a Bánságban és Dél-Erdélyben van kitéve a legnagyobb veszélynek, éppen ezért szolidárisan támogatjuk a közösségeinkbõl származó kezdeményezéseket. Nagy örömmel vállaltam el az egynapos Hunyad megyei körút támogatását, hiszen mi Hunyad megyeiek büszkék vagyunk épített örökségünk gazdagságára és megelégedéssel tölt el, hogy a több mint 100 bánsági meghívottunk és barátunk tekintette meg ennek a páratlan gazdag épített örökség egy részét.

Winkler Gyula méltatta a Fogadj örökbe egy mûemléket szórványprogram eredményeit is, hiszen a vendégek gyakorlatban is kipróbálhatták, Déva várát például a programban részt vevõ Téglás Gábor iskola diákjai mutatták be nekik.

A találkozó sikeréhez Koczka György publicista is hozzájárult, aki az EU ellentmondásairól szóló karcolataiból olvasott fel a jelenlévõknek. A jó hangulatú találkozó gulyásfõzéssel és közös énekléssel zárult.