Hétvégén rajtol a 9. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata

Mátyás király itthon mottóval szervezik meg idén a 9. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozatát, szeptember 22-30. között 9 településen több mint hatvan programpontot kínálnak a szervezők.

A nyolc nap alatt megyeszerte ünnepel a Hunyad megyei magyarság, a programot úgy alakítottuk ki, hogy mindenkihez szóljunk. A kétnyelvűségre kiemelten figyeltünk, ugyanis a már kezdetek óta az is a célunk, hogy megszólítsuk a román közösséget, bemutatva, népszerűsítve kulturális örökségünket, hagyományainkat. A nyitás és a közös érték jegyében indítottuk a Hunyad Megyei Magyar Napokat kilenc évvel ezelőtt, ma sincsen ez másként, készen állunk arra, hogy értékeinket megosszuk a román többséggel” – mondta el Kocsis Attila, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója, a magyar napok főszervezője Déván, ahol sajtótájékoztatón ismertették a programot. Mint elhangzott, köztéri rendezvényeiket ma már a magyar és a román közösség egyaránt várja, a szervezők pedig idén is mindent megtesznek, hogy a közönség jól érezze magát.

A Hunyad Megyei Magyar Napok szépségét, de egyben nehézségét is jelenti, hogy egész megyét átfogóan szervezzük, minden olyan magyarok által is lakott településre elvisszük, ahol igényt tartanak az anyanyelvű kultúrára, közösségi eseményre. Ilyen értelemben a Hunyad Megyei Magyar Napok egyedi sorozat a magyar napok sorában, hiszen a dévai, vajdahunyadi nagyobb léptékű, köztéri rendezvények mellett az olyan kisebb szórványközösségekbe is eljutnak a magyar események, mint amilyen Brád és Pusztakalán-Sztrigyszentgyörgy, egész évre úgymond “magyarságtartalékot” nyújtva az ott élőknek. Éppen ezért nehéz a szervezőknek, hogy átfogó programot kínáljanak, de örömteli feladat is, hiszen a kis közösségeknek is tudnak nyújtani nem mindennapi élményt” – hangsúlyozta a csütörtöki sajtótájékoztatón Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. „Ebben az évben Mátyás király itthon mottót választottuk, nem véletlenül, hiszen idén Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából emlékévet hirdettek. Az egész Kárpát-medencére kiterjedő emlékév kiemelkedő momentuma volt a Kolozsvári Magyar Napok sorozata, ennek szellemiségét folytatva itt, Hunyad vármegyében szeretnénk méltó módon emléket állítani nagy királyunknak. Ennek megfelelően az egyébként sokszínű programban nagy hangsúlyt kaptak a Mátyás király idejét feldolgozó történelmi, tudományos előadások, kiállítások, könyvbemutatók, de a reneszánsz kultúrát megidéző események is” – mutatott rá. „Idén is jelen lesznek testvértelepülési és székelyföldi barátaink, akik minden alkalommal gazdagítják a Hunyad Megyei Magyar Napok programját. Mint minden évben, idén is velünk ünnepelnek Vas megyéből a szombathelyi, ikervári és győrvári küldöttségek is” – tette hozzá Winkler Gyula.

A Hunyad Megyei Ifjúsági Igazgatóság számára prioritás a kulturális sokszínűség promoválása, ennek megfelelően a Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvényei közül többet is támogatunk, kettőt emelnék ki, a cserkészekkel és a HUMMIT-tal közösen szervezett Hunyad megyei ifjúsági napot és a lupényi focibajnokságot. Ez utóbbit azért is, mert a résztvevő csapatok között magyarországi csapat is van, de a MÚRE újságíró csapata is benevezett” – emelte ki Széll Lőrincz igazgató. A sajtótájékoztatón résztvevő újságírók jelezték, hogy jövőre ők is létrehoznak egy focicsapatot, amivel részt vehetnek ezen a bajnokságon.

A 9. Hunyad Megyei Magyar Napok programja szabadtéri rendezvényeket, koncerteket, vásárokat, szórakoztató műsorokat, gasztronómiai és hagyományőrző programokat, kiállításokat, irodalmi esteket, gyerek és sportrendezvényeket kínál megyeszerte. Teljes program itt található.