Helyreállítás a koronavírus-járvány után – indul a digitális és zöld átmenet

A 2020-2021-es európai parlamenti ülésszakot is erőteljesen meghatározta a koronavírus-járvány, mindezek ellenére, az Európai Parlament több olyan fontos döntést hozott, amelyek segítenek a tagállamoknak, hogy kilábaljanak a gazdasági válságból, és elinduljon a helyreállítási folyamat – értékelte a most lezáruló európai parlamenti ülésszakot Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP), aki szerdán Déván tartott sajtótájékoztatót.

Az Európai Parlament a többi uniós intézménnyel együtt dolgozta ki az EU történelmének legnagyobb ösztönző csomagját. A Next Generation EU helyreállítási terv költségvetése 750 milliárd euró, a 2021-2027 közötti időszakban ebből biztosítanak pénzügyi támogatást, hogy a tagállamok kilábaljanak a válságból. (…) Országunk számára történelmi esély nyílik, ugyanis a következő időszakban kétszer több uniós forrás áll rendelkezésre, mint a korábbi években. Az országos helyreállítási és rezilienciaépítési terven keresztül Románia 29,2 milliárd eurót használhat fel vissza nem térítendő támogatás és hosszú lejáratú kölcsön formájában. A Kohéziós Alapokon és a Közös Agrárpolitikán keresztül elérhető támogatások elérik az 50 milliárd eurót, míg a Méltányos Átállási Alap közel kétmilliárd eurót biztosít az átalakulóban levő térségeknek. A különböző finanszírozási lehetőségek összege meghaladja a 80 milliárd eurót, tehát az elkövetkező évek kiemelt prioritása ezeknek a forrásoknak a felhasználása. (…) Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a válságból való kilábalás azt fogja eredményezni, hogy jól teljesítünk a digitális és a zöld átállás folyamatában, és ezzel nemcsak a gazdaság, hanem az egész társadalom átlép a 21. századba” – emelte ki beszámolójában Winkler Gyula.

Mint hangsúlyozta, bízik abban, hogy a járványügyi előírások feloldását követően visszarendeződik a parlamenti élet is a megszokott rendszerbe. „Ez azért is fontos, mert semmi nem helyettesítheti a szemtől-szembeni vitákat, személyes egyeztetéseket, közvetlen találkozókat. A válsághelyzet ideje alatt a technológia segített fenntartani a demokratikus folyamatokat, azonban hosszú távon nem tudja helyettesíteni, az európai politikai életnek lételeme az elképzelések ütköztetése, a fontos témák megvitatása, tervek közös elemzése – ez viszi előre az európai demokráciát” – nyomatékosított a képviselő.

A 2020-2021-es európai parlamenti ülésszakról szóló beszámoló elérhető a www.winklergyula.ro honlapon.