Hazatérő Garabonciás - Könyvbemutató Petrozsényban

Rendhagyó zenés párbeszédre került sor péntek este Petrozsényban a Jézus Szíve Kollégiumban, ahol Sarány István a legendás temesvári együttesről szóló Garabonciások című kötét mutatták be a szerző és Csutak István, a zenekar frontembere közreműködésével. Az esemény házigazdája Winkler Gyula EP-képviselő volt.

Csutak István neve ismerősen cseng a petrozsényiek előtt, hiszen a „garabonciás” édesapja köztiszteletnek örvendő matematika tanár volt, édesanyja pedig évtizedekig volt tanítónő a mai Jézus Szíve iskolában, ő maga pedig a szó szoros értelmében itt jár iskolába, ugyanis hajdanán ebben az épületben működött a 4-es számú általános iskola – hangzott el a könyvbemutatón. Csutak István temesvári egyetemi hallgatóként szinte azonnal megalapítja a Garabonciás együttest, amely ma már része az erdélyi művelődéstörténetnek.

Nemcsak a zenekar, de az akkori nemzedék krónikájaként olvasható ez a kötet, ugyanis Sarány István író, újságíró, a Hargita Népe főszerkesztője szerint a temesvári Garabonciás együttes története annak a kornak a lenyomatát képezi. A könyv témáját tekintve is egyedülálló, ugyanis az 1968 utáni korszakkal itthon kevesen foglalkoztak, ugyanakkor nemcsak egyszerű krónika, hanem értelmezésre, tovább gondolkodásra ösztönöz. A Garabonciások című kötet az idén 50 éves fennállását ünneplő Kriterion Kiadónál jelent meg, H. Szabó Gyula a kiadó igazgatójának szerkesztésében.

Nem is akármilyen jelenkori történelemkönyv ez a visszaemlékező kötet, hiszen találkozik benne a nagypolitika a kisebb-nagyok közösségek mindennapi életével, annak nélkülözhetetlen kellékeivel és valamiféle olyan oral history-val, amely bizonyítja, hogy az egyén miként próbált kibújni vagy legalább kitekinteni az őt egyre inkább gúzsba kötő ideológia résein” – idézte Székedi Ferenc csíkszeredai közíró szavait Winkler Gyula, kiemelve, hogy az ő nemzedéke is megélte ennek az időszaknak a végét, meghatározva fiatalkori éveit.

A könyvnek szerves tartozékát képezi a Garabonciás Biztató című lemeze, melyet maga az együttes frontembere, Csutak István mutat be, meg is szólaltatva a dalokat. Ebből is hallhatott a közönség néhányat, így vált zenés párbeszéddé az esemény. Március 23-án, szombaton 17 órától Déván a Téglás Gábor Elméleti Líceumban is bemutatják Sarány István Garabonciások című kötetét.