Háromszéki támogatás a jelölteknek

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének Állandó Tanácsa január 23-án elemezte és elfogadta az európai parlamenti választáson indulók által benyújtott támogatási kérelmeket. Támogatási iratcsomót küldött be Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ, Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának alelnöke, valamint Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-es politikus. A csütörtöki ülésen jelen levõ Sógor Csaba, Winkler Gyula jelenlegi képviselõk és Eckstein-Kovács Péter át is vette a támogató bizonylatot.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke nyitotta meg a gyûlést, és elmondta, hogy azok lehetnek jelöltek az európai parlamenti választásokon, akik legalább egy területi szervezet támogatásával rendelkeznek. “Meggyõzõdésünk, hogy az RMDSZ az öt százalékos küszöbön túlmenõ eredményeket fog elérni a választásokon. Egy erõs RMDSZ képviselet az Európai Parlamentben, az erdélyi magyarság közös érdeke. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy szoros munkakapcsolat legyen a mandátumot nyert képviselõk és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete között”- fogalmazott az elnök.

A találkozón jelen volt Eckstein-Kovács Péter, aki jelezte már az európai parlamenti választásokon való részvételi szándékát, elmondta, jogászként fontosnak tartja, hogy az európai szabályozások a nemzeti kisebbségek jogait is kiemelten kezeljék. “Európát minél föderálisabb államként tudom elképzelni, a döntések helyi szinten kell összpontosuljanak. Egy európai parlamenti mandátum során kisebbségi jogokkal, emberjogi témákkal, környezetvédelemmel és a korrupció visszaszorításával kívánok foglalkozni” – hangsúlyozta.

Winkler Gyula újabb európai parlamenti mandátumért induló képviselõ szerint az RMDSZ EP-képviselõinek legfontosabb célkitûzése Brüsszelben a kisebbségi ügyek felkarolása. “Változtatni kell az EU intézményeinek hozzáállásán, el kell érni, hogy foglalkozzanak a kisebbségi témákkal. Emellett azonban fontosnak tartom a gazdasági kérdéseket is, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy nincs autonómia gazdasági alapok nélkül. A közösséget erõs gazdasági alapokra kell helyezni” – mutatott rá Winkler Gyula, aki elmondta a székely és a szórvány magyar közösségeknek együtt kell felmutatniuk erejüket Európában, ez azonban akkor tud hatékony lenni, ha egymás törekvéseit maradéktalanul támogatják.

Sógor Csaba, aki szintén pályázik egy újabb európai parlamenti mandátumra a találkozón elmondta, az elmúlt hét év alatt igyekezett a kisebbségi kérdések kapcsán az erdélyi magyarság ügyét is napirenden tartani. A szakmai munka mellett pedig fontosnak tartotta az erdélyi értékek felmutatását is. “Ezt a munkát Brüsszelben folytatni kell, az RMDSZ EP-képviselõinek az is feladata, hogy az erdélyi magyar közösséget megismertesse és megszerettesse az európai nyilvánossággal, így lehet elérni azt, hogy a támogatásukat is megnyerjük magunknak” – mutatott rá a képviselõ.

Az EP-képviselõk háromszéki útjuk során a mai nap folyamán találkoznak Zabolán, a Kézdi-orbaiszéki polgármesterekkel, Kézdivásárhelyen pedig a helyi vállalkozókkal egyeztetnek az Európai Unió gazdaságáról, gazdaságélénkítõ programjairól, valamint az Európai Parlament szerepérõl és tevékenységeirõl.