Hangsúlyosabb szerepet kell vállalnunk az EU jövőjének megvitatásában

Az Európai Gazdasági Közösséget megalapozó római szerződés megkötésének 60. évfordulóján elfogadott Római Nyilatkozat az Európai Unió jövője megvitatásának kezdetét jelzi, ebben a folyamatban pedig országunknak hallatnia kell hangját és határozott álláspontot kell képviselnie, jelentette ki Winkler Gyula EP-képviselő hétfői, dévai sajtótájékoztatóján.

Románia jövője az Európai Unióban van. (…) Összesen két lehetőség adódik, az Európai Unió vagy a nagy medve” – mutatott rá az EP-képviselő, aki arról beszélt, hogy egyre sürgetőbbé vált az európai reform, különösen a Brexit nyomása alatt, de az egymást követő migránshullámok, a terrorista támadások okozta közbiztonsági problémák, az Orosz Föderáció keltette biztonsági problémák, vagy az új washingtoni adminisztráció megváltozott hozzáállása miatt is. Hozzátette, szerinte ebben a változást hozó folyamatban Romániának hangsúlyosabb szerepet kell vállalnia, ugyanakkor az országnak vissza kell nyernie hitelességét külföldön ahhoz, hogy meghatározó tényező legyen az EU reformjáról szóló vitában.

Az EP-képviselő szerint az Európai Unió jövőjéről szóló vita elhúzódik a következő két évben, a csúcspontja várhatóan a 2019-es év első felében lesz, amikor az európai parlamenti választások lesznek. Emlékeztetett, hogy Románia épp 2019 első félévében tölti be az EU soros elnökségi tisztségét, egy olyan időszakban, amely kiugrási pont lehet az országnak, de a teljes kudarc lehetőségét is magában hordozza is.

Winkler Gyula úgy véli, Romániának több fontos lépést meg kell tennie ahhoz, hogy visszanyerje hitelességét az európai színtéren. Elsősorban a jogállamiságot kell megerősítenie, szétválasztva a hatalmi ágakat és folytatva a korrupcióellenes harcot anélkül, hogy megsértenék az emberi jogokat. Romániának el kell érnie, hogy megszüntessék az Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmust, amelynek eredményessége Winkler szerint megkérdőjelezhető, hiszen az elmúlt tíz évben sem Romániában, sem Bulgáriában nem hozta a várt eredményt. Az EP-képviselő  véleménye szerint az Európai Parlament által is jóváhagyott megoldás lenne, egy minden tagállamra érvényes mechanizmus bevezetése, amely a jogállamiság betartását monitorizálná. Gazdaság tekintetében Romániának ki kell lépnie az “alacsony bérek gazdaságának” paradigmájából, és egy új céldátumot kell megjelölnie az euróövezethez való csatlakozáshoz. Ugyanakkor Romániának kitartóan szorgalmaznia kell a Schengen-övezethez való csatlakozást, valamint megerősítenie együttműködését a közép- és kelet-európai tagországokkal.

Úgy vélem, hogy a hazai közvitán is többet kellene beszélnünk az Európai Unió értékeiről, nemcsak a csatlakozás anyagi hasznáról. Többet kellene beszélnünk arról, hogy a világon sehol nincs még egy olyan hely, ahol ennyire érvényesül az emberi méltóság, az emberi jogok betartása és ilyen mértékű jólét van. Az Európai Unió nem egyszerűen szabadkereskedelmi terület, hanem szellemi értékeink kulturális tere is” – hangsúlyozta az EP-képviselő.  Kiemelte, hogy az EU jövője szerepel az Európai Néppárt április 29-e és 30-a között, Máltán zajló kongresszusának napirendjén is. “Megvitatjuk a menekültváltság problémáit, az EU határait fenyegető biztonsági kérdéseket, beszélünk a Brexitről, gazdasági problémákról” – számolt be Winkler Gyula. Ugyanakkor a május 13-ai, zilahi RMDSZ kongresszuson a Szövetség ugyancsak meghatározza álláspontját az EU jövőjét illetően, de Románia uniós pozíciójának  megerősítéséhez szükséges gazdasági és jogi reformokkal kapcsolatosan  is, mondta el az EP-képviselő.

Számomra a jövő Európai Uniója a nemzetek és nemzeti közösségek uniója, a régiók és a polgárok uniója” – emelte ki Winkler Gyula.