Ha a fiataljainknak segítünk itthon gyarapodni, közösségünknek teremtünk jövőt

A fiataloknak prioritást kell élvezniük érdekképviseleti céljaink megállapításakor, mert ha a fiataloknak lehetőségeket kínálunk a szülőföldjükön való gyarapodáshoz, azzal közösségünknek teremtünk jövőt. A közpolitikák megalkotásának folyamatában az legyen az első kérdés, hogy mi lenne jó a fiataloknak” – nyilatkozta Winkler Gyula Brassó megyében, ahol lakossági fórumokon vett részt. Az európai parlamenti képviselőjelöltet Ürmösön Gergely János polgármester, Apácán pedig Bölöni László polgármester fogadta. Útján Ambrus Izabella parlamenti képviselő, Tóásó Imelda, a Brassó Megyei Tanács alelnöke és Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnöke is elkísérte. Ürmösön az iskolások helyi néptáncokat adtak elő.

A politikus a környék nagy szülöttjét, Apáczai Csere Jánost említette követendő példaként: külföldre ment tanulni, majd hazajött és itthon azért dolgozott, hogy népét felemelje. Szellemi öröksége kiemelkedő, hiszen ő készítette el az első magyar enciklopédiát és ugyancsak ő volt az, aki elsők között vetette fel az anyanyelvű oktatás, valamint az erdélyi magyar tudományegyetem megalapításának gondolatát.

„Külföldre elvándorol fiataljaink számára meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy visszatérjenek. Akkor lesz magyar jövő Ürmösön és mindenhol, ahol a magyarok szórványban élnek. Közösségünk akkor fejlődhet, ha a jövőbe nézünk, de nem feledkezünk meg a gyökereinkről” – mondta az EP-képviselőjelölt. Rámutatott, elsősorban megélhetési lehetőségeket kell teremteni a fiataloknak ahhoz, hogy ne döntsenek az elvándorlás mellett. Vidéken az Európai Unió által a fiataloknak nyújtott 100 ezer eurós letelepedési támogatás jó kezdeményezés, még több ehhez hasonló programra van szükség. A Közös Agrárpolitika (KAP) pillérein keresztül további támogatásokra is számíthatnak a gazdák, ezeket a támogatásokat most meg kell védeni, mert a Brexit miatt veszélybe kerültek. „Októberig eldől, hogy mi lesz a Brexittel. Ha a britek kilépnek az unióból, akkor évente 12-13 milliárd euróval lesz alacsonyabb az EU költségvetése. Ezt a pénzt Közép-Kelet Európának fejlesztési programjaitól vonnák meg egyes EU-s döntéshozók. Erős képviseletre van szükség, hogy a gazdasági támogatásokat megvédjük és lehetőség szerint elérjük ezek növelését” – mondta el Winkler Gyula.

Hozzátette, az erdélyi európai képviselőknek nem egyedül kell megharcolni az erdélyi magyar közösség számára is előnyös döntésekért. “Nem leszünk egyedül, a Kárpát-medencei magyar összefogás segít abban, hogy gazdasági érdekeinket meg tudjuk védeni Brüsszelben” – hangoztatta az EP-képviselőjelölt.

Elmondta, szórványközösségben élni az identitás megőrzése tekintetében is többletnehézséget jelent. Ezért fontos arra is lehetőséget teremteni, hogy a szórványvidékekről származó fiatalok is megélhessék nemzeti identitásukat, szabadon használhassák anyanyelvüket és az ő gyerekeiknek is továbbadhassák a magyar kultúrát. „Ezt a törekvésünket szolgálja az az európai polgári kezdeményezés, a Minority SafePack. Európában a magyar nemzet abban a sajátos helyzetben van, hogy az országhatár nem esik egybe a nemzethatárral. Ennek tudatában nekünk előre kell néznünk, és össze kell fognunk a többi, Kárpát-medencei EP-képviselővel. Szlovákiában a himnusz elleni törvény, Ukrajnában a nyelvtörvény ellen is fel kell emelni hangunkat a szolidaritás nevében. Ezért mondjuk, hogy ez az EP-választás nemzeti ügy” – hangsúlyozta az EP-képviselőjelölt.

Tóásó Imelda a Brassó megyében zajló fejlesztésekről beszélt, beszámolva arról, hogy sok fejlesztésre uniós finanszírozás nélkül nem került volna sor. Ambrus Izabella a parlamenti munkáját ismertette, ahol a költségvetés megszavazásakor odafigyelnek, hogy a magyar közösség igényei szerint történjen meg a források leosztása.