Gyertek – a múltba tekintve imádkozzunk együtt a gyermekeinkért, jövőnkért!!

575 évvel ezelőtt, 1442. márciusában, a törökök Mezid bég vezetésével, 30 000 katonával betörtek Erdély földjére. Újlaki Miklós Erdély vajdája Hunyadi Jánost hívta segítségül, ki Délvidékről katonák nélkül el is jött és Lépes György erdélyi püspök rábeszélésére, március 18-án Marosszentimre mellett meg is ütközött a félholdas zászló alatt az országra törő ellenséggel. A vajdák a püspökkel 10 000 katona élén vonultak a csatába! Marosszentimrén a magyar sereg alulmaradt, elesett katonák között ott volt a püspök is, de Hunyadi János testvére is!  Egy hétre rá, már újraszervezték a hadsereget és így, március 25-én Nagyszeben alatt Hunyadi János fényes győzelmet aratott a török hadsereggel szemben!

2017. szeptember 23-án szeretnénk megemlékezni az 575 évvel ezelőtti eseményekről. Szombat délelőtt 10.00 órakor találkoznánk a Székesegyházban, ott ahol annak idején is a csatába indulva együtt imádkozott a magyar sereg! Dr. Jakubinyi György Erdély érseke megemlékező beszédet mond, áldást ad a zarándokokra, majd gyalog elmegyünk a 12 kilométerre lévő Marosszentimrére, a csata színhelyére, hol a tervek szerint 13.00 órától egy szentmise áldozatban megemlékezünk a csatában elesett katonákról és a népe szabadságáért életét áldozó Lépes György püspökről is!

A megemlékező zarándoklat, a dél-erdélyi tanuló diákok tanévnyitó rendezvénye is! A szorzótábla, a betűvetés nem török veszély, de azért a tábla előtt is meg kell küzdeni a győzelemért, ezért is zarándokolunk el az őseink vére által megöntözött földre! Az lenne jó, ha minél többen részt vennénk a tanévnyitó megemlékező zarándoklaton, ezért nagy-nagy szeretettel hívunk, várunk e szép ünnepségre a Szent Ferenc Alapítvány diákjai mellett minden békeszerető, jóakaratú diákot, tanárt, szülőt! A múltról imádságos szeretettel megemlékezni, a jövőért együtt imádkozni hiszem, hogy Isten előtt kedves, üdvös dolog. Európában mindenfelé látható, önfeladás helyett gyertek vállaljuk fel múltunkat, a mindennapi feladatainkat, állapotbeli kötelességeinket, a Teremtőnk által nekünk ajándékozott nemzeti, vallási identitásunkat!

A múltból tanulva, Csaba t.