Gyermek- és ifjúságközpontú szociális közpolitikára van szükség

Párbeszédre kell felépíteni az új európai szociális modellt, és jó lenne, ha a gyermekek és a fiatalok kerülnének a szociális közpolitikák középpontjába – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselõ kedden Luxembourgban. A 21. század szociális Európája címmel megszervezett kerekasztal része volt az Európai Néppárt megalakulásának negyvenedik évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozatnak. A találkozót Joseph Daul, az EPP elnöke nyitotta meg, jelen volt Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelõs tagja is.

“Itt az ideje, hogy újragondoljuk az európai szociális modellt és erre azért is sor kell keríteni, mert közben annak is elérkezett az ideje, hogy átgondoljuk az Európai Néppárt vízióját az Európai Unió jövõjérõl. Nagyon fontos, hogy ez az új jövõkép figyelembe vegye mind a 28 tagállamot, kelettõl nyugatig, északtól délig. Európa ma széthúzó. Míg pár évvel ezelõtt, a görög válság idején a széthúzás fõleg az észak és dél között volt érezhetõ, ma, elsõsorban a migrációs válság miatt, kelet és nyugat között mélyültek a nézetkülönbségek. Az új európai szociális modellt párbeszédre kell építeni, ám a társadalmi párbeszéd a különbözõ tagállamokban más és más gyakorlatot jelent, hiszen különbözõek a társadalmi struktúrák és nem egyforma a környezet sem. Éppen a szociális kérdések területén tud erõteljesen kivirágozni a populizmus. Ezt nem engedhetjük meg! Az EPP-nek az egységes Európa mellett kell kiállnia, egy olyan Európa mellett, amely minden európai polgáré. Európai jövõképünk nem egy szûk kör, nem 12 vagy 15 tagállam vízióját kell hogy tartalmazza, hanem a 28 tagállamból álló unióét” – hangsúlyozta Winkler Gyula felszólalásában. Az RMDSZ EP-képviselõje rávilágított, az új európai szociális modell közpolitikáinak a gyermekeket és a fiatalokat kell a középpontba helyeznie. Szerinte a jelenlegi európai politikai osztály felelõssége, hogy a fiatal generációnak milyen jövõje lesz Európában.

Hozzászólásában Winkler Gyula arra is kitért, hogy több tízezer gyermek és fiatal van a különbözõ gyermekvédelmi rendszerek nyilvántartásában, arra kérve az Európai Bizottságot, hogy biztosítsa a jó gyakorlatok népszerûsítését és átvételét, bár tagállami feladatkört jelent ez a terület, a bizottságnak mégis nagyobb szerepet kell felvállania ebben a kérdésben. “Nem lesz könnyû megalkotni az új európai szociális modellt, hiszen nagyon eltérõ helyzeteket és érdekeket kell egységes útra terelni, de abban biztos vagyok, hogy a hangsúlyt a fiatalokra kell fektetni. Felelõsek vagyunk a következõ nemzedékekért, a társadalmi kirekesztés enyhítéséért, a fiatalok körében tapasztalható egyre nagyobb egyenlõtlenségek csökkentéséért kell dolgoznunk. Egészen extrém helyzeteket is figyelembe kell venni, oda kell figyelni a perifériára szorult társadalmi csoportokra, az árvákra, a gyermekvédelmi rendszerekben levõkre. Romániában több tízezer gyermek felügyeletét látja el a gyermekvédelmi rendszer, amely nehézkesen mûködik, többek között a bürokrácia, a merev törvénykezés és a korrupció miatt. Természetesen a gyermekvédelmi rendszert minden tagállam saját maga mûködteti, az Európai Bizottságnak viszont a jó gyakorlatokat össze kellene gyûjtenie és elérhetõvé tenni, hiszen az európai értékrend szerint a gyermek érdeke mindenek felett van” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Május 30-31-e között az Európai Néppárt Luxembourgban ünnepelte megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Ennek tiszteletére számos témában szerveztek eseményeket, az RMDSZ-t Borbély László, a képviselõház külügyi bizottságának elnöke és Winkler Gyula képviselte. Az RMDSZ 23 éve tagja az Európai Néppártnak, a Szövetség több mint két évtizedes tevékenysége, kiállása a keresztény-demokrata értékrend mellett és pro-Európa álláspontja elismert európai néppárti körökben. A Politikai Közgyûlés végén úgy Jospeh Daul, az EPP elnöke, mint Antonio López-Istúriz White, az EPP fõtitkára támogatásáról biztosította romániai tagjait a június 5-ei helyhatósági választáson.