Gyarapodó közösségeket és fejlődő Erdélyt akarunk

Tisztelt Kongresszus!

Tisztelt meghívottak, kedves küldött társaim!

Szövetség a jövőért címszó alatt gyűltünk össze Kolozsváron azért, hogy vitát indítsunk a közös jövőképünkről. Egyértelműen kimondjuk: fejlődést akarunk és biztonságot, gyarapodó családokat, javuló életkörülményeket a vidéken élőknek, modernizációt a városok számára, több esélyt a fiataloknak és megbecsülést időseinknek. Gyarapodó közösségeket és fejlődő Erdélyt akarunk! Mindehhez erős Szövetségre és erős szövetségesekre van szükség, összefogásra itthon és befolyásos nemzetközi partnerekre Európában.

 

https://youtu.be/C59v-4llgVo

Az elmúlt évek kitartó külpolitikai munkája eredményeket hozott. Az RMDSZ képviselői aktívak, ismertek és elismertek, legyen szó a Régiók Bizottságáról, az Európa Tanácsról vagy az Európai Parlamentről. Az RMDSZ képviselője vezeti a FUEN-t, alelnöki szinten irányítjuk az Európai Néppárt legfontosabb társult szervezeteit, az európai nőszervezetet, a fiatalokat tömörítő YEPP-et, és az EPP gazdasági szervezetét. Lépésről-lépésre, közösen összefogva építettük ki európai bástyáinkat, hogy részt vehessünk a döntéshozatalban, közösségünk érdekeit képviselve. Együtt dolgozunk, egy csapat vagyunk itthon és Európában!

Az Európai Parlament a döntéshozatal fontos színtere, mára mindenkinek egyértelmű, hogy az ott hozott döntések meghatározzák mindennapjainkat. Most folyik éppen a 2021 utáni költségvetés vitája, egymásnak feszülnek az érdekek, csak a Közös Agrárpolitikánál több, mind 7 ezer módosító indítványról kell dönteni.

A mi érdekünk a megkezdett fejlesztések folytatása. A közös Agrárpolitika által biztosított forrásoknak köszönhetően az elmúlt években hangsúlyosan megváltoztak és fejlődtek Erdély falvai. A kohéziós politika, a regionális fejlesztési alapok a településeink modernizációját segítik elő. Sokat fejlődtünk, de többet is elérhettünk volna, ha a romániai központosítás, a mindent megbénító bürokrácia nem fojtja meg az uniós támogatási rendszert is. Ennek akarunk most elébe menni! Az RMDSZ azt javasolja a kormánynak, elemezze sürgősen az operatív programok eredményeit, és csoportosítson át kétmilliárd eurót a Regionális Operatív Program javára. Ez több pénzt jelent a helyi közösségek számára, több támogatást juttat az önkormányzatoknak.

A jövőtervezéshez nem elég a támogatás, hanem szükség van arra is, hogy visszaadjuk a fiataloknak a jövőbe vetett reménységet. Fel kell szabadítani a felemelkedéshez szükséges energiákat itthon, Erdélyben. Az Európai Unió nagy változások előtt áll, ez pedig kihat a mi közösségünk életére. Tőlünk is függ, hogy ennek a változásnak mi, magyarok a nyertesei legyünk. Mi erős Európát és fejlődő Erdélyt akarunk! Jövőbe vetett reménység: mibe is? A szülőföldön való boldogulás esélyébe, vagy mondjuk inkább: a szülőföldön való gyarapodás esélyébe.

Tisztelt Kongresszus!

Teszek egy tisztázó jellegű vallomást. Az elmondottak jegyében, én magam a következő években nem a globalizációt kívánom szolgálni a Világbankban vagy a Nemzetközi Valutaalapban, hanem az erdélyi magyar közösségem szolgálatában szeretnék tovább dolgozni az Európai Parlamentben, az RMDSZ csapatában.

Májusban európai parlamenti választások lesznek. Itt dől el, hogy kik lesznek többségben: azok, akiknek fontos, hogy több pénzből fejlődhessenek településeink, több pénz maradjon a gazdák kezében, vagy azok, akik csökkenteni akarják a támogatásokat.

Számomra a tét egyértelmű, a cél világos: erős erdélyi és Kárpát-medencei magyar képviseletet akarunk. Ezért kell folytatni a munkát!  Ehhez tapasztalat kell és szaktudás. Erős erdélyi és magyar néppárti képviseletre van szükség Brüsszelben, hogy együtt alakítsuk az unió jövőjét! Ez a májusi választás tétje.

 

Elhangzott Kolozsváron, 2019. február 23-án, az RMDSZ XIV. kongresszusán.