Gyakornoki Erasmus Program elindítását javasolja Winkler Gyula

Az Európai Bizottságnak egy Gyakornoki Erasmus Programot kellene indítania, amely a 25 év alatti, Európai Unió területén élõ fiatal munkanélkülieknek szól és amelyben az európai kis- és középvállalatok partnerek lehetnének – ezzel a javaslattal fordult pénteken Winkler Gyula Jan Lewandowski költségvetési ügyekért felelõs európai biztoshoz. Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje az Európai Néppárt európai parlamenti képviselõcsoportjának büró-ülésén vesz részt, amelyet április 11-12. között tartanak Dubrovnikban, abból az alkalomból, hogy Horvátország készen áll az uniós csatlakozásra. Pénteken többek között a versenyképesség növelésérõl beszéltek, valamint arról, hogy ehhez a folyamathoz, hogyan járulhat hozzá az EU költségvetése.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ami a munkanélküliség növekedését illeti, különösen ha az 5,6 millió 25 év alatti állástalan fiatalt nézzük. Ezek a fiatalok az úgy nevezett NEET kategóriába sorolhatóak (not in emplyoment, education or training, nem foglalkoztatott és sem oktatásban, sem képzésben nem részesülõ fiatalok – szerk. megj.). Kérdem én, hol vannak ezek a fiatalok jelen pillanatban, ha nem tanulnak, ha nem dolgoznak és nincsenek gyakornoki állásban sem? Az utcán vannak, ahol euroszkeptikusokká válnak és például Olaszországban Beppe Grillo vagy Magyarországon a Jobbik szavazói lesznek, szélsõséges eszméket vallva, tele idegengyûlölettel?” – hívta fel a jelenség veszélyeire a figyelmet Winkler Gyula. Szerinte az Európai Bizottságnak ki kell használnia az Erasmus Program sikerét és európai alapokból finanszírozott Gyakornoki Erasmus Programot kellene indítania, amely éppen a 25 év alatti munkanélküli fiataloknak szólna.

Egyrészt egész Európában vannak állástalan fiatalok, másrészt mindenütt találunk olyan kis- és közepes vállalatot, amely munkaerõt keres. Európai szinten kell segítenünk a kereslet és kínálat találkozását” – magyarázta Winkler Gyula. Az EP-képviselõ ugyanakkor sajnálattal jegyezte meg, hogy az EU legsikeresebb programjának, az Erasmusnak is levágták a költségvetését, legalábbis erre lehet következteni az EU 2014-2020 közötti pénzügyi keretébõl. “Most, amikor a gazdasági és szociális válság egyre jobban mélyül, most kell a fiatalokat támogatni, hiszen õk jelentik az EU jövõjét. Van egy sikertörténetünk az Erasmus Program, amelyet a vállalkozók felé is bõvítettek. Ezek alapján lehetne továbblépni és létrehozni a Gyakornoki Erasmus Programot” – hangsúlyozta Winkler Gyula, kiemelve, hogy az EPP-nek vezetõ szerepet kell vállalnia egy ilyen program szorgalmazásában.

Az európai parlamenti képviselõ elképzelése szerint a szakképzési gyakornoki programok szerepelnének a fiatalok foglalkoztatásáról szóló uniós intézkedéscsomagban (Youth Employment Package), amely európai alapokból finanszírozott támogatást nyújtana, hogy a 25 év alatti munkanélküli fiatalok legtöbb hat hónapig európai KKV-nál fizetett gyakornokként tanuljanak szakmát. Ennek a programnak az egyik alapelve a mobilitás lenne, amely alapjog az Európai Unióban. Winkler Gyula meggyõzõdésének adott hangot, hogy európai társfinanszírozással fel lehetne kelteni a kis- és közepes vállalkozók figyelmét a program iránt. Az EP képviselõ úgy véli, hogy a fiatalok foglalkoztatásáról szóló uniós intézkedéscsomag fontos kezdeményezés, de csak akkor lehet életbe léptetni, ha az európai intézmények és tagállamok kormányai közös erõfeszítéseket tesznek majd.

Az Eurostat utolsó adatai szerint április elején az EU-ban 26,3 millió munkanélkülit tartanak nyilván, 19 millióan élnek az euróövezetben, 5,6 millió munkanélküli 25 év alatti fiatal.
 
Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselõcsoportjának kihelyezett büró-ülésén fõként a csatlakozás elõtt álló Horvátország gazdasági, szociális és politikai helyzetét elemezték, ugyanakkor a fenntartható fejlõdés kérdése és az új munkahelyek létrehozása is szerepelt a napirenden.  A versenyképesség növelésérõl és az ezt elõsegítõ költségvetési támogatásról szóló pénteki megbeszélésen részt vett Jan Lewandowski költségvetési ügyekért felelõs európai biztos és Viviane Reding, az EB alelnöke.