Francia diákok az Energia Völgye petrozsényi projekt előkészítésében

Gyakornokságukat Petrozsényben töltõ, francia egyetemistákkal találkozott szombaton Winkler Gyula a Zsil-völgyében. A Belfort-Montbeliard Egyetemi Intézet három diákja január közepén érkezett Hunyad megyébe két hónapos gyakornokságra. A francia egyetemisták a Zsil-völgyi vállalkozások gazdasági erejét mérik fel, ugyanakkor feltérképezik azt is, hogy melyek azok a cégek, amelyek a belforti Energia Völgye klaszter keretében mûködõ vállalkozások partnerei lehetnének.

Winkler Gyula szombaton a diákokkal az általuk végzett felmérés eredményeirõl, de az esetleges akadályokról is beszélgetett, ugyanis a fiatalok a Belfort-Montbeliard-i Kereskedelmi és Iparkamara standardjai szerint összeállított értékelõ lapokkal dolgoznak, ez pedig közvetlen kapcsolatfelvételt is jelent a Zsil-völgyében mûködõ cégekkel.

Az európai parlamenti képviselõ szerint a vállalkozókról összegyûjtött majd feldolgozott adatok nagy szerepet kapnak majd a májusban Hunyad megyébe érkezõ francia küldöttség felkészülésében. A francia küldöttséget olyan vállalkozók alkotják, amelyek különbözõ energetikai berendezések, alkatrészek szállításához keresnek partnereket.A fiatal egyetemisták jövõ héten Dévára utaznak, ahol a helyi és megyei önkormányzat képviselõi mellett vállalkozókkal veszik fel a kapcsolatot.

A gyakornokok elmondták, nagyon várják, hogy a téli szessziót követõ vakációból visszatérjenek az egyetemisták, hogy megismerkedhessenek a Petrozsényi Egyetem diákjaival. A Petrozsényi Egyetem és a Belfort-Montbeliard-i Egyetemi Intézet közötti egyezményt az Erasmus Program keretében véglegesítették, ennek köszönhetõen diákcserére is több alkalommal sor kerül. Winkler Gyula azt javasolta a francia fiataloknak, ittlétük ideje alatt igyekezzenek minél jobban felfedezni Hunyad megyét, kulturális szempontból is, mert csak így ismerhetik meg és így érhetik el céljukat

Mint ismeretes, Winkler Gyula kezdeményezésére k köszönhetõen született meg a Zsil-völgye – Energia Völgye projekt, amely a petrozsényi önkormányzat, a helyi egyetem és a belforti Energia Völgye klaszter közötti együttmûködésre épül, célja elzászi befektetõk vonzása a térségbe.