Főszerepben a testvérkapcsolatok

A hetedik Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmából Vas megyei vendégek érkeztek Vajdahunyadra, ahol szerdán tartották a testvértelepülések napját. Szombathely és Vajdahunyad testvérkapcsolata több mint negyedévszázados múltra tekint vissza, a kapcsolatfelvétel a magyarországi településsel már a kilencvenes évek elsõ napjaiban megtörtént, pár évre rá Vas megye és Hunyad megye is testvérkapcsolatot alakított ki. A dél-erdélyi szórványközösségnek 26 éve fontos referenciapontnak számít ez a magyarországi testvérkapcsolat, azóta több vajdahunyadi és szombathelyi generáció ismerte meg egymást és többen is szoros barátságot ápolnak.

A szombathelyi küldöttséget Lendvai Ferenc, Szombathely önkormányzatának tanácsnoka vezeti, a Jánosházai küldöttséget Márton Ferenc, a Vas megyei önkormányzat alelnöke, a Szív Egyesület elnöke. Régi barátként köszöntötte a jelenlevõket Kofity Zoltán, a vajdahunyadi RMDSZ elnöke, majd kiemelte, a Szövetségben azon dolgoznak, hogy itthon teremtsenek jövõt gyerekeik számára. “Gazdasági okok miatt sokan mennek el külföldre munkát vállalni, mi azt szeretnénk, ha a magyar közösség tagjai nem elhagynák szülõföldjüket, hanem itthon tudnának jövõt teremteni gyerekeiknek” – hangsúlyozta a dél-erdélyi szórványközösség fogyásának gondjait Kofity Zoltán, aki maga is kétgyermekes családapa.

Önkormányzati választásra készülnek, mondta el Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, aki ismertette a következõ idõszak célkitûzéseit. “Ma a közösség biztonságának megteremtése a prioritásunk, az utóbbi idõkben tapasztalt nehéz körülmények között is vissza kell állítanunk, meg kell erõsítenünk a magyarok önbizalmát. Ezeknek a törekvéseknek fontos eleme a testvértelepülésekkel való kapcsolat, úgy a magyarországi, mint a székelyföldi testvérkapcsolataink hitet adnak nekünk, megerõsítenek magyarságunkban itt, a dél-erdélyi szórványban. Büszkék vagyunk, hogy úttörõk voltunk a szombathelyi kapcsolat kialakításával, Erdélyben elsõk között voltunk, akik magyarországi településsel kötöttek testvérvárosi szerzõdést, de úttörõk voltunk a háromszéki testvérkapcsolatunkkal is, amely a szórvány-Székelyföld együttmûködés hajtómotorja lett” – emelte ki Winkler Gyula, aki megköszönte, hogy az idei Magyar Napokon is fõszerepet kaptak a testvértelepülési küldöttségek, a Vas megyei és háromszéki alkotók, mûvészek pedig hagyományosan gazdagítják a Hunyad megyei magyarok ünnepét.

Úgy, ahogy a nagykövetségek területe mindig az adott államé, úgy a vajdahunyadi Magyar Ház is a Vass megyei és a szombathelyi barátaink itteni nagykövetsége, a Corvin Savaria Magyar Kulturális Központ a nevében is viseli ezt a kapcsolatot, és azt se feledjük el, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Vas Megyei Közgyûlés nemcsak a felépítésében segített, hanem mai napig támogatja fenntartását is” – mondta el Winkler Gyula.

A hetedik Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata május 1-9. között több mint tíz településen zajlik, csütörtök délután Petrozsényban Markó Béla költõ irodalmi estjére kerül sor, fellép a Garabonciás Együttes.