Fontos lépés Szerbia uniós csatlakozási folyamatában

Az Európai Parlament kedden nagytöbbséggel fogadta el az EU-Szerbia Stabilizációs és társulási megállapodás életbe léptetésére vonatkozó bizottsági és parlamenti szabályzatot, amelynek jelentéstevõje Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje volt.

Az Európai Unió és Szerbia között Stabilizációs és társulási megállapodás 2013 szeptember elsejétõl lépett életbe, a hatékony alkalmazás érdekében az Európai Bizottság egy sor szabályozást javasolt a kereskedelem területén. “A szerbiai gazdasági szereplõk végre részesülhetnek a Stabilizációs és társulási megállapodás által biztosított gazdasági elõnyökben, az Európai Parlament pedig, hosszas procedúrát háta mögött hagyva, véglegesítette a szabályozást, amely azt követõen lép életbe, hogy az EP elnöke és az Európai Tanács soros elnökségének képviselõje aláírta a ma megszavazott határozatot. Úgy vélem, hogy a végsõ szavazással, és a szabályozás aláírásával egy nagyon fontos lépés történt Szerbia EU-s csatlakozás folyamatában. A kereskedelem a fejlõdés egyik motorja, sõt a kereskedelemnek abban is szerepe van, hogy a tagjelölt országokat közelebb hozza az unióhoz. Úgy az export, mint az import területén az Európai Unió a legfontosabb partnere Szerbiának. Meggyõzõdésem, hogy nemcsak Szerbia, de az egész Nyugat-Balkán számára pozitív ez a jelzés” – fogalmazott Winkler Gyula.

Kedden Winkler Gyula rész vett az EU-Szerbia közötti Stabilizációs és társulási megállapodás szabályozására vonatkozó határozat aláírásán, a dokumentumot Martin Schulz az Európai Parlament elnöke és a görög soros elnökség képviselõjeként, Dimitris Kourkoulas külügyminiszter-helyettes látta el kézjegyével. A ceremónia során Martin Schulz gratulált az RMDSZ európai parlamenti képviselõjének, megköszönve a stabilizációs és társulási megállapodás kereskedelmi vonatkozásairól szóló jelentés elõkészítését. Martin Schulz úgy értékelte, ennek a megállapodásnak a hatályba lépése történelmi pillanat Szerbia uniós integrációs folyamatában.