Fontos, hogy az erdélyi gazdák hallassák hangjukat!

Felmérést hirdetett a mezőgazdasági termelők, beszállítók, termelői szervezetek és szövetkezetek számára az Európai Bizottság, amely a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kapcsán kérdezi az ágazatban dolgozók véleményét, tapasztalatát.

A kérdőív kitöltése mindössze 15 perc, a határidő 2024. március 15. Fontos, hogy az erdélyi gazdák is hallassák hangjukat, mondják el véleményüket, tapasztalataikat, hogy milyen tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal találkoznak. A kérdőívet azok tölthetik ki, akiket véd az EU 633/2019 irányelve. Az irányelv által biztosított védelem vonatkozik a mezőgazdasági termelőkre, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket szállító természetes vagy jogi személyekre, beleértve az elismert vagy nem elismert termelői szervezeteket és a termelői szervezetek elismert vagy nem elismert társulásait is, például a szövetkezetek is. Ezek a termelők és személyek különösen kiszolgáltatottak a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoknak, és a legkevésbé képesek azokat gazdasági életképességükre gyakorolt negatív hatások nélkül elviselni. Ezért fontos, hogy ilyenkor mi is hallassuk a hangunkat, ne csak a holland, francia, német gazdák” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő.

Az EU 633/2019-es irányelv a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban a vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen piaci gyakorlatokról szól. A helyes kereskedelmi magatartástól nagymértékben eltérő, a jóhiszeműséggel és a tisztességgel ellentétes, az egyik kereskedelmi partner által a másikra egyoldalúan rákényszerített gyakorlatok elleni küzdelem céljából megállapítja a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban a vevők és a beszállítók közötti kapcsolatokban tiltott, tisztességtelen piaci magatartások minimumlistáját, valamint meghatározza az e tilalmak érvényesítésére vonatkozó minimumszabályokat és a jogalkalmazó hatóságok közötti koordináció szabályait.

A kérdőívet itt lehet elérni, magyar nyelven is:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/4th_UTP_survey